Wat zegt de kleine krokodil op de crèche? / Eva Montanari ; vertaling [uit het Engels]: J.H. Gever

‘De wekker doet tring triiing’. Kleine krokodil wordt uit bed gehaald, gebadderd, eet samen met (ik denk) mama en dan gaan ze met de auto op weg naar de crèche. Het verhaal wordt verteld aan de hand van illustraties én bijbehorende geluiden: ‘Het water doet spetter spetter. De rits doet zzzip, Het ontbijt gaat van hap hap’.

De illustraties zijn potloodtekeningen die een schattig krokodilletje laten zien (die graag spettert in bad én met zijn eten) en een liefdevolle ouder met mogelijk een klein beetje haast. Alles gaat goed: de auto gaat op slot, ze bellen aan, gauw de trap op. Ze worden binnengelaten door een volwassen olifant en op de grond zitten vijf verschillende kleine dieren te spelen, die allemaal reageren op de kleine krokodil met hun eigen geluid.

‘En wat zegt de kleine krokodil?’ Misschien hadden we het al kunnen raden, want op de illustratie zie je dat kleine krokodil mama stevig vast grijpt terwijl hij (kan trouwens ook een zij zijn) ondertussen angstvallig naar de anderen kijkt. De kleine krokodil gooit dramatisch zijn armen in de lucht en de tranen knallen uit zijn kop: ‘Wèèèèh!’ Ach jee. Zelfs mama heeft een traantje.

Maar het komt allemaal goed: Olifant neemt kleine krokodil op schoot en leest de kleine dieren voor (waarbij de slurf handig van pas komt), er wordt muziek gemaakt (kleine krokodil trommelt nog veilig bij Olifant op schoot, maar komt er daarna vanaf en toetert vrolijk met de anderen mee), er wordt gegeten, geslapen en bellen geblazen. En daarna is grote krokodil er alweer: met een ‘klop klop’ op de deur en een ‘kiekeboe’. ‘En wat zegt de kleine krokodil?’ Grote krokodil moet er in ieder geval een ontroerd traantje van laten. En daarna gaan ze met een vrolijk ‘Tot morgen!’ naar huis.

Een tijdje geleden las ik het aan baby’s, dreumesen, peuters en hun ouders voor in de bibliotheek en het sprak enorm aan, zowel bij de kinderen als de volwassenen. Wat een lief, grappig en herkenbaar verhaal. Om lekker vaak voor te lezen en de kinderen de geluiden te laten doen. Altijd leuk. Zeer geslaagd hardkartonnen prentenboek voor kinderen tussen 1 en 3 jaar. Prentenboek Top Tien 2023.