Hallo, Ik ben Miriam. Ik woon in Utrecht, maar ben al vele jaren (jeugd)bibliothecaris in Hilversum. Ik lees graag en veel, vooral jeugdboeken: van prentenboeken tot young adult, maar ook gedichten en informatieve boeken. Ik lees iedere woensdagmiddag voor in de bibliotheek, aan zeer wisselende groepen kinderen. Soms zijn er een paar kindjes, soms zijn er tientallen. Mijn voorleeshalfuurtje is gericht op kinderen tussen de 4 en 7 jaar. Maar in de praktijk gaat het om kinderen tussen de 1 en 10 jaar. Eigenlijk is iedereen die het leuk vindt van harte welkom.

Foto door Rochèll Mebius

Tijdens mijn diensten in de bibliotheek vragen zowel kinderen als volwassenen (voor hun kinderen) mij vaak om leestips en -adviezen. Ik geloof heel erg in advies op maat, want iedereen leest anders en iedereen heeft zijn eigen smaak, en (daarom vragen ze ook vaak advies) zijn eigen leesprobleem (dyslectisch, moeite met de Nederlandse taal, een hekel aan lezen, alles al gelezen, snel bang worden, snel afhaken, lezen op hoog niveau maar geen passende boeken kunnen vinden en ga zo maar door). Wat het probleem ook is, leesplezier is volgens mij de belangrijkste oplossing.

© Max de Krijger – 2018

Ik ben in november 2017 begonnen met deze blog omdat ik mijn enthousiasme over boeken graag met meer mensen wil (kunnen) delen dan alleen met mijn Facebookvrienden (voor die tijd plaatste ik af en toe een boekaanrader op Facebook). Bovendien vind ik het leuk en handig om op deze manier een bestand op te bouwen waarin al mijn aanraders makkelijk terug zijn te vinden.

Juni 2020 ben ik verkozen tot NBD Biblion Jeugdspecialist 2020 🙂

Waarom de naam ‘Boekmama’? Ik heb 3 kinderen, die ik heel veel heb voorgelezen. De jongste van 13 lees ik nog steeds voor (en zij mij) en we zijn van plan daar nog heel lang mee door te gaan. Verder is het een knipoog naar mijn vorige blog, alleen bekend bij mijn collegae, die ik gebruikte voor de training 23Dingen: Bigmama.

Je kunt me ook volgen op Facebook of Twitter