Komt goed, Kleine Krab / Chris Haughton ; vertaling [uit het Engels]: J.H. Gever

Dit nieuwe prentenboek van Chris Haughton is zonder enige twijfel mijn prentenboek van de week. Dat ik niet de enige ben die blij wordt van de boeken van Haughton bleek al meteen bij het voorlezen: zodra ik de kaft liet zien, riep een meisje blij: ‘Die ken ik! Daar is ook die van het uiltje van!’. Ja precies: Mama kwijt, over een klein uiltje dat uit het nest valt en met de hulp van een niet zo handige eekhoorn op zoek gaat naar zijn mama, was het debuut van Chris Haughton en werd in Nederland Prentenboek van het jaar 2012.

In dit prachtige prentenboek met de onmiskenbare stijl van Haughton gaan Kleine Krab en Grote Krab, die in een poeltje wonen, voor het eerst naar de zee. Kleine Krab heeft er zin in, maar als er golven op de rots slaan waar ze op staan wordt hij een beetje bang. De spanning wordt mooi opgebouwd: ja daar komt ie! En op de volgende pagina: Woesjh! Dit herhaalt zich waarbij de golf steeds groter wordt en Kleine Krab steeds een beetje banger. Je voelt de golf bijna. Het zal zeer herkenbaar voor kinderen die in de zee hebben gestaan, in spanning wachtend op een nieuwe golf (bangig of juist niet).

Grote Krab stelt Kleine Krab steeds gerust en uiteindelijk laten ze zich met de golf meenemen en komen in een zeer kleurrijke onderwaterwereld terecht. ‘Wat een mooie kleuren!’, riep een meisje dan ook. Ze hebben daar een heerlijke dag met de andere dieren daar en uiteindelijk wil Kleine Krab, die aanvankelijk steeds voorstelde terug naar huis te gaan, juist niet meer terug.

Ook deze situatie van eerst ergens een beetje bang voor zijn en het vervolgens zo leuk vinden dat je niet meer naar huis wilt, zal voor veel kinderen herkenbaar zijn. Een feestje om te bekijken en om (voor) te lezen dit prentenboek!