Wondersmid : de roeping van Morrigan Crow / Jessica Townsend ; vertaald [uit het Engels] door Sabine Mutsaers

Dit boek is het tweede deel uit de Nevermoor serie. Heb je deel 1 nog niet gelezen, lees dan mijn stukje over
Morrigan Crow en het Wondergenootschap. Het is aan te raden om deze serie in de juiste volgorde te lezen. In deel 2 zit wel hier en daar wat uitleg over er wat er eerder is gebeurd in deel 1, maar je mist gewoon behoorlijk wat. Het zou een beetje zonde zijn. Verder kan dit stukje spoilers bevatten voor wie deel 1 nog niet heeft gelezen.

Op verzoek van mijn twaalfjarige dochter die ook erg enthousiast is over de serie heb ik Wondersmid aan haar voorgelezen nadat ze het zelf al had gelezen. Ze schreef er een stukje over:

In dit deel van Nevermoor weet Morrigan Crow (de hoofdpersoon) dat haar ‘kneepje’ (haar gave) is dat ze Wondersmid is. Ook komt ze in het Wondergenootschap terecht, waar ze ingedeeld wordt bij ‘alledaagse’ kunsten, in plaats van bij ‘mysterieuse’ en krijgt ze een aangepast lesrooster… heel aangepast: Morrigan krijgt maar één les! En die is ook nog eens heel saai. Hoe gaat ze dat volhouden, en waarom verdwijnen er steeds mensen?!

Wondersmid is een boek over vriendschap, spanning en magie. Er gebeuren veel vreemde dingen in de stad Nevermoor en de vreemdste mensen of dieren lopen er rond. Je zult na de eerste zin gelijk het verhaal ingezogen worden en je wilt er daarna niet meer uit. Ik vind het een heel leuk boek omdat er zo veel de hele tijd gebeurt en je je niet zult vervelen met Wondersmid!

Dat Morrigan als enige van haar unit een lesrooster met maar één vak heeft (een vak waarin ze alleen maar leert over de gruwelijke misdragingen en misdaden van de andere Wondersmeden van de afgelopen honderden jaren) is omdat het Wondergenootschap bang is voor haar gave. Ook de meeste leden uit haar unit lijken met angst en wantrouwen naar haar te kijken. Dan zijn er de verdwijningen van een aantal bijzonder mensen en dieren en is Morrigans begunstiger Jupiter continu afwezig omdat hij de politie helpt met het onderzoek naar de verdwijningen. Als klap op de vuurpijl wordt Morrigan regelmatig lastig gevallen door Ezra Windbuil, de zeer gevreesde en verbannen enige andere Wondersmid.

Spanning alom dus, maar er valt ook genoeg te lachen, te verwonderen en zo nu en dan te huiveren (denkend aan Het Museum van gestolen momenten waarbij mensen en dieren vlak voor hun noodlottig sterven zijn gevangen in een levensgrote sneeuwbol) in dit tweede deel dat absoluut niet teleurstelt. Heerlijk lezen voor de betere lezers en lekker voorlezen aan degenen voor wie dat wat lastiger is vanaf ca. 10 jaar.