Het vreemde verhaal van dr. Jekyll & de heer Hyde / verteld door Bies van Ede ; illustraties Sophie Pluim

De laatste jaren komen er steeds meer hertalingen van klassiekers uit. Vooral van de hand van Tiny Fisscher zijn er meerdere verschenen (Kees de jongen, Alleen op de wereld, Mary Poppins, Romeo & Julia en Het wonderbaarlijke verhaal van de kleine prins). Romeo & Julia maakt deel uit van een nieuwe serie van Blossom Books, evenals Mary Shelley’s Frankenstein / verteld door Maria Postema en Het vreemde verhaal van dr. Jekyll & de heer Hyde.

Klassieke wereldliteratuur

Jekyll en Hyde waren mijns inziens behoorlijk algemeen bekend, maar bij navraag onder vier puberkinderen (die op dit moment in mijn huis zijn, geen erg representatief onderzoek dus) blijken ze lang niet bij iedereen bekend. Wie wel van ze gehoord had, had hooguit een heel vaag idee. Dit sluit overigens mooi aan bij het idee achter deze serie van Blossom Books: ‘Met onze nieuwe lijn hopen we meer jongeren te interesseren in en kennis te laten maken met de klassieke wereldliteratuur.’ De drie boeken die er tot nu toe zijn (hopelijk komt er meer) zijn gebonden in linnen, met goudfolie, en zien er daarmee prachtig ouderwets uit. Evenals de enkele zwart/wit-illustraties in het boek en de mooi geïllustreerde eerste letter van ieder hoofdstuk. Ze zijn allemaal van de hand van Sophie Pluim.

Alter ego

Rond 1885 schreef Robert Louis Stevenson zijn novelle over de gerespecteerde arts Dr. Jekyll, die een chemisch drankje ontwikkelde om zijn goede en zijn slechte kant te scheiden: hij had duistere begeertes en hoopte door de scheiding van zijn persoonlijkheid zijn akelige behoeftes te kunnen botvieren en ondertussen zijn goede naam behouden. Zodra hij de vloeistof dronk veranderde hij in zijn slechte alter ego en zijn lichaam veranderde mee. Deze persoon, qua uiterlijk ook niet herkenbaar als dr. Jekyll, was de heer Hyde.

Testament

Het verhaal wordt verteld vanuit de heer Utterson, goede vriend van dr. Jekyll en jurist. Hij is de enige die weet dat dr. Jekyll op de een of andere manier gelinkt is aan de heer Hyde, door een testament dat dr. Jekyll heeft laten opstellen. Langzaam komt de heer Utterson er achter dat er iets heel erg mis is met de heer Hyde en de relatie die deze heeft met dr. Jekyll en hij probeert zijn vriend te helpen. Van wat er werkelijk aan de hand is heeft hij geen idee, en al helemaal niet dat Hyde steeds meer de overhand krijgt en Jekyll hem niet meer onder controle kan krijgen.

Keuzes

In een nawoord zegt Bies van Ede: ‘Als ik de juiste keuzes heb gemaakt, heb jij als lezer het gevoel gekregen dat je het oorspronkelijke boek in handen had en meegenomen bent naar honderdvijftig jaar geleden. Ik hoop dat me dat gelukt is.’ Hierop kan ik alleen maar volmondig zeggen: ja, wat mij betreft is dat goed gelukt! Heel fijn boek, om mee weg te kruipen in een fauteuil bij een fictief knapperend haardvuur.