Dieren kleuren / Christopher Silas Neal ; vertaling uit het Engels (vertaler is niet vermeld)

Af en toe heb ik op kantoor een boek in handen dat ik zo grappig vind, dat ik het ongevraagd met een collega moet delen die toevallig in de buurt is. Liefst door een stukje voor te lezen en/of illustraties te laten zien. Dit boek was er zo eentje.

Kleuren mengen

Dit boek gaat over kleuren, over het mengen van kleuren en over het mengen van …… dieren. ‘Wanneer je een BLAUWE WALVIS mengt met een GELE LEEUW, krijg je een…’, waarbij ‘blauwe walvis’ niet alleen in grote hoofdletters, maar ook zijn de letters blauw (en bij de gele leeuw dus geel). Op de illustratie zie je een enorme walvis uit de lucht vallen, en daaronder staat een angstig brullende leeuw, die duidelijk volledig verpletterd zal gaan worden. Maar wat krijgen we dan? Een groene leeuwvis.

Dieren mengen

Niet alleen het gegeven van het mengen van dieren is heel grappig, de illustraties maken het helemaal hilarisch: de walvis valt uit de lucht met een gelukkige glimlach op zijn gezicht, maar andere dieren vallen juist met een angstige uitdrukking op hun gezicht. Het stinkdier, de kangoeroe en het nijlpaard storten zich overduidelijk expres op de ander, waarbij het nijlpaard het helemaal bont maakt: met overduidelijk plezier probeert bij van grote hoogte en met hoge snelheid een veel kleinere, angstig wegrennende tijger te verpletteren. De uil en de haan gaan elkaar woedend te lijf en de blauwe grizzlybeer zit, met vliegenmepper in de poot, boos te kijken naar de paarse bij op zijn neus. Het laat zich raden hoe die twee gaan mengen.

Moeilijker

Het kleurenmengen raden wordt wel steeds moeilijker: blauw en groen maakt bij mijn weten turquoise, maar hier wordt het appelblauwzeegroen. Paars en rood maakt … ik dacht fuchsia, maar het antwoord is magenta. Daar had ik nog nooit van gehoord, maar zoek je op Wikipedia naar fuchsia, dan krijg je: Voor de kleur fuchsia, zie Magenta (kleur) En is purper wel een kleur? Is dat niet een verfstof?

Ontzettend grappig

Ach een kniesoor die daar mee zit. Het is gewoon een ontzettend grappig boek, zeer geschikt om herhaaldelijk te lezen en te bekijken. Heel handig voor het leren herkennen van kleuren en wat er gebeurt als je ze mengt. Ik weet zeker dat dit boek bij mijn voorleespubliekje tot grote hilariteit zou hebben geleid, maar helaas lees ik nog steeds niet voor in de bibliotheek. Bij gebrek aan mijn voorleeskindjes, heb ik het maar voor gelezen aan mijn man. Die kon het ook erg waarderen.

Nog een boek

Voor wie meer boeken wil over het mengen van kleuren, kan ik van harte Kleuren van Hervé Tullet aanraden. Tullet is een ster in het maken van interactieve boeken, waarbij de kinderen allerlei opdrachten moeten uitvoeren (zoals het drukken op een stip waardoor deze zich vermeerderd). Bekendste is Een boek (witte vriekante kaft met blauwe, gele en rode stip). Ik Kleuren moeten de kinderen kleuren mengen in het boek (zonder dat er daadwerkelijk verf bij komt kijken: de illustraties doen het) en dat lijkt zo echt, dat een meisje dat ooit druk aan het mengen was tijdens het voorlezen, verbaasd haar handen bekeek en zei: ‘Hè? Er zit helemaal geen verf op!’