Afgelopen week is de Prentenboek Top 10 voor komend jaar bekend gemaakt. Gedurende de Nationale Voorleesdagen (26 januari t/m 5 februari 2022) zal alles om deze tien boeken draaien en in het bijzonder om het Prentenboek van het jaar: Maar eerst ving ik een monster. Hopelijk kunnen we tegen die tijd weer gezellig hordes kindjes en (groot)ouders ontvangen in de bibliotheken en hoeft het niet weer een online feestje te worden.

Vier van de tien heb ik nog voorgelezen in mijn vorige bibliotheek waar ik wekelijks voorlas. Over twee van deze boeken had ik een blog geschreven. Ik zet ze alle tien op een rijtje en wellicht schrijf ik in de komende maanden nog een paar blogs.

Maar eerst ving ik een monster / Tjibbe Veldkamp & Kees de Boer

Geweldig grappig prentenboek over een jongetje dat het met een wel erg kort verhaaltje voor het slapengaan moet stellen. Gelukkig verzint hij er zelf allerlei monsters bij die eerst nog gevangen moeten worden. Ik las het een tijd geleden voor in mijn knusse voorleeshoek in mijn vorige bibliotheek. Dat we gezellig knus boven op elkaar zaten betekent dat het pre-corona moet zijn geweest. Het boek is dan ook al in 2019 verschenen.

De ridder zonder billen : in het heetst van de strijd raakte hij zijn billen kwijt / Levina van Teunenbroek ; illustraties Charlotte Bruijn

Muk / Mark Haayema ; getekend door Laury Tinnemans en Job van Gelder

Hoewel dit boek in 2020 is verschenen, zie ik dat het bij alle bibliotheken op de systemen van Utrecht en Noord/Zuid-Holland nog in bestelling is.

Vos gaat een stukje rijden / Susanne Strasser ; vertaling [uit het Duits]: Berd Ruttenberg

Deze las ik vorig jaar voor in de bibliotheek en het werd mijn #prentenboekvandeweek (uit de vijf prentenboeken die ik voorlas koos ik er altijd een om over te bloggen). De stapelverhalen van Susanne Strasser zijn altijd een feestje om voor te lezen.

Heertje en Meneertje / Elle van Lieshout en Erik van Os ; met illustraties van Jan Van Lierde

Dit boek stond al een tijd op mijn verlanglijstje, maar zit pas sinds kort in de bibliotheekcollectie. Nog niet bekeken.

Het eiland van Olifant / Leo Timmers

Ook deze heb ik voorgelezen in mijn vorige bibliotheek, maar dan in het theater waar iedereen op veilige afstand van elkaar kon zitten: tijdens corona dus, maar vóór de grote sluiting waar we nog steeds in zitten. Helaas had ik er geen blog over geschreven. Grappig en bijzonder verhaal over hoe iedereen Olifant wil helpen nadat hij schipbreuk heeft geleden. Uit nood bouwen ze een eiland, maar het is daar zo leuk dat niemand meer weg wil.

Hey baby, kijk! : een knuffelboek : ook fijn met grote broer of zus! / Laura Van Bouchout, Eva Mouton

In dit Boekstart boekje vind je negen manieren om je baby te knuffelen.

De koffer / Chris Naylor-Ballesteros ; vertaling [uit het Engels]: J.H. Gever

Net voor de eerste corona-sluiting voorgelezen in de bibliotheek, én over geblogd: ‘Wat eerst lijkt te beginnen als grappig prentenboek blijkt een prachtig en ontroerend verhaal over omgaan met vreemdelingen en vooral mensen in nood.’

Duizend-en-één paarse djellaba’s / Lisa Boersen en Hasna Elbaamrani en geïllustreerd door Annelies Vandenbosch

Daar ben je / Hans & Monique Hagen ; met tekeningen van Charlotte Dematons

Deze kwam precies op tijd binnen om in twee van de feestelijke Voorleestassen te stoppen die we begin dit jaar samenstelden vanwege de Nationale Voorleesdagen (zodat ouders er zelf thuis een voorleesfeestje van konden maken): twaalf gedichtjes over het dagelijks leven van baby’s. Nog niet gelezen, maar het ziet er prachtig uit.