Hele verhalen voor een halve soldaat / Benny Lindelauf ; met illustraties van Ludwig Volbeda

Vier jaar na het Hoe Tortot zijn vissenhart verloor verscheen in 2020 een voorgeschiedenis op dit fantastisch mooie (in woord en beeld) verhaal. Wie nu verduidelijking verwacht (Wat is er precies met Halve George gebeurd in het leger? Hoe verloor hij zijn benen?) komt bedrogen uit. Wie een prachtig boek verwacht krijgt gelijk.

Broers

Zes broers wonen zonder ouders (die zijn ze verloren) in een huis en samen zorgen ze voor elkaar en vooral voor Jongstebroer, als Oudstebroer een oproep krijgt om deel te nemen aan de oorlog. Hij moet zich melden bij het Vredespaleis, wat niet meer blijkt te zijn dan een grote tent vol spullen in een desolaat woestijnachtig gebied. Een gift voor de wacht is verplicht, maar aangezien Oudstebroer niet veel te geven heeft betaalt hij de wacht met een verhaal.

Oproep

Een voor een ontvangen de broers een oproep: van oud naar jong. Grote zorgen zijn er om Jongstebroer, want ze hadden beloofd voor elkaar te zorgen en het meest voor Jongstebroer. En daarom verzinnen ze een plan, ‘een armzalig idee’: We zijn broers van niks met een plan van niks. Maar het was het enige wat we hadden.

Verhalen

Iedere broer vertelt de wacht een verhaal, als alternatieve gift. Prachtige verhalen zijn het, duistere sprookjes: over een vervallen stad die weer opbloeit als er een bakker komt wonen die verdacht lekkere pasteien bakt, over een oneindig diep meer dat vervloekt is, over een dorp dat gemeen wil afrekenen met de knappe pottenbakker, over een kinderheilige die een oorlog moet afwenden en het langste verhaal over een reumatische poppenspeler die een klein mens koopt. Het laatste verhaal is het verhaal van de wacht zelf: een verhaal over een dorp dat zich continu bedreigd voelt door wolven.

Brieven

Hele verhalen voor een halve soldaat is evenals Hoe Tortot zijn vissenhart verloor voorzien van illustraties door Ludwig Volbeda: van de landschappen uit de verhalen en bij de wachtpost zelf tot geweldige priegelkunstwerken van bijvoorbeeld de brieven (de enveloppen) die de broers vanuit de oorlog naar huis stuurden. Ik las het boek bij een nachtlampje voor aan mijn dochter, maar af en toe deden we het grote licht aan om vooral niets van de illustraties te missen: ze zijn te mooi om geen aandacht te geven en te fijn voor het donker.

Reddingsboei

Wat een geweldig mooi boek is dit weer: over de zinloosheid van oorlog, broederliefde en de troost van verhalen, verhalen als reddingsboei. Zeer aan te raden voor de betere lezer vanaf ca. 12 jaar, voor iedereen die genoten heeft van ‘Tortot’ (zoals we het vorige boek thuis noemen: mijn zonen lazen het een paar jaar geleden en zeggen nu nog dat ze het prachtig vonden) en vooral ook om voor te lezen!

Benny Lindelauf en Ludwig Volbeda wonnen met Hele verhalen voor een halve soldaat de Woutertje Pieterse Prijs 2021.

Aanvulling oktober 2021: Ludwig Volbeda wint de Gouden Penseel.