Vos gaat een stukje rijden / Susanne Strasser ; vertaling [uit het Duits]: Berd Ruttenberg

Hier is weer een nieuw hardkartonnen stapelverhaal met dieren in de hoofdrol van Suzanne Strasser! En wederom is het erg leuk. Hebben we die vos trouwens niet eerder gezien? Jawel, dat is een van de dieren in het boekje Zó moe en toch klaarwakker.

Vos heeft een loopauto en daar gaat hij vrolijk mee op stap: ‘tip-tap, tip-tap, doen zijn voeten’. Hij rijdt door kuilen, over stenen en door plassen ‘- ‘spitter spatter spetter’: iedere keer met bijpassende geluiden. Wat hij niet merkt is dat er steeds een diertje op zijn staart springt en meelift: beginnend met een muisje, daarna een mol, een vogel, een slang, een kever, een haas … ‘Vos merkt er niks van’. Iedere keer weer.

Uiteindelijk rijdt hij dwars door een huis. Als dan ook het meisje uit het huis mee komt wordt het te zwaar en heeft Vos het eindelijk door. Geeft helemaal niks! Iedereen mag mee: het moet alleen even anders. En vrolijk gaan ze verder: Vos op de loopauto, het meisje hangend aan de staart van Vos op een skateboard en de dieren op de staart.

Doe een peuter een lol (en jezelf: want ze zijn heel leuk om voor te lezen, gekke geluiden te maken en vooral de peuter te laten meedoen) en lees ze allemaal voor: Ha… een wipwap!, Mmm… een taart!, Zó moe en toch klaarwakker, De walvis gaat in bad en deze nieuwe Vos gaat een stukje rijden. Trouwens ook voor kleuters nog heel leuk.