Jane, de vos & ik / Fanny Britt & Isabelle Arsenault – Copyright vertaling [uit het Frans]: Studio Peter de Raaf/Arend Jan van Oudheusden

Hélène wordt gepest op school, heeft geen vriendinnen, en praat ook niet met haar moeder over het gepest. Het enige wat haar leven kleur geeft is het boek dat ze leest: Jane Eyre. Ze ziet verschrikkelijk op tegen het schoolkamp dat steeds dichterbij komt.

Grauw

Jane, de vos & ik is een redelijk groot formaat graphic novel. Het leven van Hélène is compleet grauw getekend. Maar de fragmenten van Jane Eyre niet: daar overheersen rood en blauw.

Tentindeling

Als bij aanvang van het schoolkamp de tentindeling gemaakt wordt, komt Hélène bij de andere eenlingen terecht. In die tent wordt ze gelukkig niet gepest, maar van enig contact is ook geen sprake: Hélène verschuilt zich in Jane Eyre, de andere twee meisjes houden zich bezig met het schrijven in een dagboek en uiterlijke verzorging.

Dik

Waar het pesten op school vooral van de meisjes kwam (nota bene Hélènes vroegere vriendinnen), doen de jongens nu ook vervelend. Het pesten lijkt vooral te gaan over de zwaarlijvigheid van Hélène, die zich dan ook dik en lelijk voelt. Op de illustraties zie je echter een totaal niet dik meisje. Als ze je willen pesten is er altijd wel wat te verzinnen om iemand het leven mee zuur te maken. De uitwerking is hetzelfde: Hélène voelt zich dik, lelijk, waardeloos en eenzaam.

Vos

Dan gebeuren er twee bijzondere dingen tijdens het kamp: twee ontmoetingen die voor een voorzichtige ommekeer gaan zorgen in het grauwe leven van Hélène. De eerste is een ontmoeting met een vos, een vos die helemaal in kleur is getekend. Ik zal niet alles verklappen, maar na het kamp komt er langzaam steeds een beetje meer kleur in de illustraties, en in het leven van Hélène.

Mooie en aangrijpende graphic novel over pesten en de kwalijke gevolgen daarvan, met gelukkig een hoopvol einde. Voor kinderen vanaf ca. 11 jaar.