Meneer Beer / Maria Farrer ; geïllustrateerd door Daniel Riely ; vertaald [uit het Engels] door Anne Douqué

Arthur heeft een zwaar autistisch broertje, en daar heeft hij het best moeilijk mee: broertje Siem raakt snel overstuur en Arthur wordt dan altijd naar zijn kamer gestuurd. Alles draait altijd om Siem. Als Siems gedrag het kijken naar een voetbalwedstrijd op televisie verpest, wordt het Arthur te kwaad: hij pakt zijn belangrijkste spullen en stormt woedend de deur uit. Buiten blijkt een ijsbeer voor de deur te staan.

Koffertje

Arthur gaat in overleg met zichzelf: hij wilde weglopen, maar wellicht is zijn familie in gevaar. Bovendien is hij wel nieuwsgierig naar de ijsbeer. Na wat om elkaar heen gedraaid te hebben besluit Arthur dat de ijsbeer ongevaarlijk is. Hij heeft zelfs een koffertje waarop een label hangt met het adres van Arthur. Arthur probeert de beer eerst nog op zijn kamer te verstoppen, maar dat komt gauw uit. Gelukkig gaat de grote paniek die de ontdekking van de ijsbeer veroorzaakt al snel over in acceptatie.

Twee kanten

Dit boek heeft twee kanten: aan de ene kant is het een superaantrekkelijk boek om te zien, met veel illustraties, lekker grote letters en regelmatig wordt er gespeeld met de tekst (letters die meejuichen met de tekst, wapperen in de wind of vastzitten in een ladder). Voetbal speelt een grote rol en het boek is grappig. Heel aantrekkelijk dus voor een ruime groep kinderen.

Missie

Aan de andere kant is er het serieuze gedeelte over hoe het is om een zwaar autistisch broertje te hebben, waar alles om draait, waar je altijd rekening mee moet houden en waar je je een beetje voor schaamt. En hoe Meneer Beer niet alleen Arthur, maar ook Siem, daarin helpt en hen dichter bij elkaar brengt. Meneer Beer is er niet voor de grap (al is hij vaak wel grappig): Meneer Beer is er met een missie.

Flexibel

Zelf komt Meneer Beer ook wat autistisch over: net als Siem heeft hij moeite met mensenmassa’s en harde geluiden. Als Arthur Meneer Beer mee naar school neemt, raakt de meester flink in paniek. Door de heisa die hij maakt, raakt ook Meneer Beer overstuur. Gelukkig komt het hoofd van de school de boel sussen en vraagt aan Arthur wat ze kunnen doen om Meneer Beer op zijn gemak te stellen. ‘Als je met Meneer Beer omgaat, is het belangrijk dat je… je flexibel opstelt.’ Dit had hij geleerd van de mevrouw die hen thuis hielp met Siem. ‘Als je goed oplet, leer je welke dingen hem blij maken, of bang, of boos. IJsberen kunnen soms namelijk een beetje onvoorspelbaar zijn.’ Ik heb aardig wat autisme om mij heen in mijn leven, en ik kan zeggen: dit is de clou.

Brusjes

Meneer Beer is een lief en grappig en troostrijk verhaal, om voor te lezen of zelf te lezen vanaf 7 jaar. Leuk voor veel kinderen, en zeker een aanrader voor brusjes (broers en zusjes van kinderen met een diagnose).