Help! Een verrassing! / Miriam Bos

August de Vos wacht in spanning op zijn vriendinnetje Suusje Eekhoorn: ‘We gaan iets leuks doen,’ had ze gezegd. ‘Maar wat, dat is nog een verrassing.’ Zoals de titel al doet vermoeden: August is niet een groot fan van verrassingen.

Suusje en August zijn tegenpolen: Suusje houdt van lekker wilde dingen doen, rennen, klimmen en ravotten. August houdt juist van rustige, en veilige dingen: lezen, schilderen, luieren. Hun enige overeenkomst is alleen een zichtbare: ze hebben allebei een enorme, oranjege, pluizige pluimstaart.

August haalt zich van alles in het hoofd over wat Suusje voor hem in petto zou kunnen hebben: een heel groot eng dier meenemen, in een soort vliegmachine van een heuvel af zoeven, een bijeenkomst met heel veel dieren die luid en druk door elkaar heen tetteren, of iets met veel te veel keuzes.

August wordt steeds banger van zijn eigen angstige fantasieën en besluit dat het het beste is om zich te verstoppen. Daarbij rekent hij echter niet op hoe goed Suusje hem kent: ze zoekt niet eens, want ze weet precies waar hij zit (nou ja vooruit: zijn pluimstaart steekt ook uit). Ook wat betreft de verrassing heeft hij daar niet aan gedacht, maar Suusje kent haar vriend zo goed dat ze juist een heel rustige verrassing voor August in petto heeft: een picknick! Met boek, kleurboek en potloden, voor een heerlijke relaxdag in het bos. ‘August juicht van opluchting’.

Illustrator Miriam Bos maakt van alles: illustraties voor tijdschriften, stoffen, puzzels, spellen, kantoorartikelen en postzegels. Ze heeft ook al meerdere boeken geïllustreerd, waarvan de meeste prentenboekjes voor peuters, uitgegeven in US en/of UK. Eén Nederlandse titel vind ik op haar site: Een plekje voor Egel, waarbij ze zowel illustraties als tekst heeft gemaakt. Het boekje kan ik overigens niet bij de Nederlandse bibliotheken terug vinden, en ook niet op de site van uitgever Averbode.

Help! Een verrassing! lijkt wat anders in stijl dan de eerdere prentenboeken. Op Miriams website vind je een blog over het ontstaan (als kerstillustratie) en de ontwikkeling van August, die eerst een stuk gestileerder was. Op haar website zie je veel bont werk met vooral dieren en bloemen in uitbundige kleuren. In Help! Een verrassing!, is Miriam Bos ook los gegaan op de natuur (het bos) en verschillende dieren, maar hoewel de dieren aangekleed en menselijk zijn, zijn ze toch wat natuurgetrouwer om te zien en is alles nog steeds kleurrijk, maar met meer overheersend groen en bruin, en oranje voor de vos en de eekhoorn. Ook lijkt de stijl wat losser, slordiger en vlekkeriger, wat heel mooie prenten geeft. August en Suusje zien er aandoenlijk uit. Op de illustraties zie je de wilde energie van Suusje afspatten. De stijlverandering en ontwikkeling van August zie je nog het best aan zijn staart: van een nette, eenvoudige staart naar een grote, pluizige, vlekkerige. Je kan de zachtheid en de stukjes natuur die er in hangen bijna zien.

August doet mij erg denken aan de mensen met autisme om mij heen: graag geen verrassingen, wilde dingen, drukte, feest, of veel andere mensen. Ik denk aan mijn jochies die op hun eigen verjaardag met een woonkamer vol visite veilig op hun kamer met Lego gingen spelen. Ik denk dat dit voor alle kinderen een heel mooi boek is: over vriendschap, verschillen in karakters, dat accepteren en rekening houden met elkaars gevoelens/karakter/gebruiksaanwijzing. En in het bijzonder mooi voor de genen die zich in August herkennen. Al zei mijn echtgenoot: ‘Verrassingen blijven erg!’ Gelukkig is het maar een boek. Maar wellicht wel een goede aanleiding om met kinderen te praten over: is een verrassing heel leuk of iets dat je naar of eng vindt? En hoe kun je rekening met elkaar houden?

Dit lieve, feestelijke boek over de tegenpolenvriendjes August en Suusje kreeg de Sardes Leespluim van oktober 2022, en is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2024! Tijdens de Nationale Voorleesdagen van 2024 (24 januari t/m 3 februari), een voorleesfeest van anderhalve week voor de jongste kinderen, zal alles draaien om de Prentenboek Top Tien, en in het bijzonder om het Prentenboek van het Jaar. Jonge kinderen die dan lid worden van de bibliotheek krijgen een vingerpoppetje van de hoofdpersoon cadeau. Ik ben heel benieuwd hoe die eruit gaat zien! Help! Een verrassing! is voor kinderen vanaf ca. 3,5 jaar.