Pit / Maggie Li ; vertaald [uit het Engels]

Hoofdpersoon van dit informatieve, stevig hardkartonnen boekje voor jonge kinderen is een pitje uit een appel. Hij begint in het klokhuis van een verder opgegeten appel en eindigt als een grote appelboom.

Het boekje beschrijft de reis van Pit vanuit de appel, via de buik van een vogel, een rivier en een meisje dat hem vindt en in de grond stopt. En daarna het groeiproces: eerst door de seizoenen heen en daarna door de jaren. Behalve de boom, zien we ook het meisje zelf groeien.

Er zit een gat in het boek met daarin de uitgestanste pit. De illustraties zijn vrolijk en aantrekkelijk, en soms grappig: ‘Als na een tijdje de vogels moeten poepen’ (waarbij Pit die door een van de vogels was opgegeten weer wordt uitgepoept) houdt het meisje een paraplu omhoog om zich te beschermen tegen het vogelpoepbombardement. De twee pagina’s beslaande winterse prent waarin kleine sneeuwgaatjes zitten, is erg sfeervol tussendoor. Ook is er van alles te zien en aan te wijzen op de illustraties, zoals slapende konijntjes in hun ondergrondse holen, bloemen en insecten, en rupsengangen onder de grond (altijd leuk voor kleine vingertjes die graag een baan volgen).

Fijn informatief prentenboekje voor kinderen vanaf ca. 3 jaar. Gewoon leuk om voor te lezen, maar ook goed bruikbaar voor projecten op scholen over seizoenen of eten. Van Maggi Li verscheen verscheen op hetzelfde moment ook Drup, een informatief boekje over de kringloop van water.

Pit is een van de prentenboeken uit de Prentenboek Top Tien 2024.