Ga je mij kietelen? / Mies van Hout

Vanaf de kaft van dit hardkartonnen prentenboek staart een leeuw ons aan. “Ga je mij kietelen?” Een leeuw kietelen: is dat een goed idee? Ach, in boeken kan alles. We merken het vanzelf.

Op iedere twee pagina’s staat een dier (kat, eekhoorn, neushoorn, leeuw, vis, beer, krokodil, eh..wolf, vos of hyena?, en een muisje) dat vraagt: “Ga je mij kietelen?” Wanneer je een paginagrote flap omhoog doet, reageert het dier zelf op die vraag.

Ieder dier reageert totaal anders: van het vreselijk leuk vinden, tot er vandoor gaan, van het niet eens merken tot op schrikaanjagende wijze aangeven dat je dat maar beter niet kunt doen.

Toen ik het voorlas aan dreumesen, peuters en dit keer ook kleuters (vanwege een schoolvakantie) sprongen de kinderen gillend en lachend op bij de reactie van de leeuw; “Dat zou ik niet doen! GRRRRRR!”, waarbij de leeuw een grote bek vol enorme, enge, puntige tanden laat zien. Het bleek inderdaad niet zo’n goed idee om een leeuw te willen kietelen.

Als laatste komt een schattig uitziende muis, die met zijn “Nee, ik ga JOU kietelen!” weer een heel andere reactie uitlokt: de ouders in het publiek gingen spontaan hun kinderen kietelen.

Het boek en de illustraties zien er prachtig uit, met dieren die je allemaal wel zou willen knuffelen of kietelen, vrolijke kleuren, zeker omdat ieder dier ook nog zijn eigen (passende) achtergrondkleur heeft. Ga je mij kietelen? nodigt uit tot heel veel lol, kietelen en herhaling, en is een van de tien titels uit de Prentenboek Top Tien 2025.