Tekenaars : kinderboekenillustratoren geportretteerd / [tekst Joukje Akveld ; fotogr. Amber Beckers]

Toen ik een tijdje geleden vriend werd van IBBY-Nederland (de nationale sectie van de International Board on Books for Young People) kreeg ik dit boek cadeau: over de levens en ontwikkeling van negentien Nederlandse illustratiegrootheden uit de kinderboekenwereld (op een lijstje van achttien, want Ingrid en Dieter Schubert zijn een twee-eenheid).

Het boek is al wat ouder (2010) en sloot aan bij het Kinderboekenweekthema van dat jaar: De Grote TekenTentoonstelling. Een thema dat ik echt superleuk vond. Helaas zijn inmiddels niet meer al deze geweldige illustratoren onder ons, maar het grootste gedeelte gelukkig wel en die hebben in de jaren daarna nog zoveel moois gemaakt, zich verder ontwikkelt en allerlei prijzen gewonnen.

We krijgen een mooie inkijk bij Mance Post, Dick Bruna, Thé Tjong-Khing, Harrie Geelen, Wim Hofman, Ingrid en Dieter Schubert, Joke van Leeuwen, Jan Jutte, Sylvia Weve, Charlotte Dematons, Annemarie van Haeringen, Sieb Posthuma, Philip Hopman, Daan Remmerts de Vries, Marit Törnqvist, Fleur van der Weel, Noëlle Smit en Martijn van der Linden.

Per illustrator is er een uitgebreid verhaal, over hun jeugd en ontwikkeling, opleiding en de weg via welke ze terecht zijn gekomen op de plek waar ze op moment van schrijven waren, beschrijving van hun werkplek (meestal met foto), materialen en technieken, manier van werken, wat hen drijft, wat ze willen en hopen. En alle hoofdstukken zijn ruim voorzien van foto’s van hun werk, soms beslaat een illustratie zelfs twee pagina’s.

Heel interessant boek voor wie geïnteresseerd is in Nederlandse illustratoren, en sowieso voor wie werkt in bibliotheek of boekhandel en wat meer verdieping wil. Dit zijn hoe dan ook allemaal namen die je moet kennen als er van je verwacht wordt dat je kan adviseren op het gebied van kinderboeken, en zeker als je verantwoordelijk voor de collectie en saneren. Het boek is gelukkig in een aantal openbare en enkele hogeschool bibliotheken in collectie. En volgens de IBBY-website krijg je het nog steeds cadeau als je vriend wordt (met dank aan uitgeverij Hoogland en van Klaveren).

Maar met of zonder boek, voor wie werkt met kinderboeken en/of jeugdliteratuur een warm hart toedraagt is het sowieso aan te bevelen vriend te worden van IBBY-Nederland. Kijk vooral even op hun website waarom: www.ibby-nederland.nl.