De piraten komen! / John Condon en Matt Hunt ; vertaling [uit het Engels]: J.H. Gever

Dit verhaal deed me denken aan ‘De jongen die wolf riep’: een fabel van Aesopus over een jongen die op de schapen moet passen en moet waarschuwen als er een wolf komt. Hij verveelt zich, en daarom roept hij tot drie keer toe voor de grap dat er een wolf is. De vierde keer is het menens: de wolf is gekomen, maar zijn vader gelooft hem niet meer en komt niet: met fatale afloop. Gelukkig is De piraten komen! een gezellig prentenboek voor kleuters. De afloop is niet fataal, maar wel zeer verrassend.

Tom staat op de uitkijk om te waarschuwen als de piraten komen. Hij ziet een schip en slaat alarm, waarop alle bewoners van het stadje zich verstoppen. Het blijkt een piepklein vissersbootje. Zijn vader zegt dat het niet erg is en vertelt hem dat een piratenschip GROOT is.

Wanneer er een grote boot komt, slaat Tom weer alarm en verstoppen de bewoners zich wederom. Maar het blijkt een stoombootje. Zijn vader zegt hem dat een piratenschip GROOT en SNEL is. Natuurlijk komt er ook een derde keer, waarbij de bewoners zich nog wel verstoppen, zij het wat langzaam. Zijn vader zegt hem dat piratenschepen GROOT en SNEL zijn én een speciale piratenvlag hebben.

Uiteindelijk komt er natuurlijk een schip dat aan deze omschrijving voldoet. De jongen slaat alarm maar niemand verstopt zich, zelfs zijn vader niet. Als de piraten aanleggen en van het schip komen, vliegt de papegaai van de piratenkapitein over de stad, waardoor de bewoners alsnog gealarmeerd zijn en zich razendsnel verstoppen.

Spoiler alert: zodra de piraten de stad inlopen, springen de bewoners allemaal tegelijk tevoorschijn en brullen: ‘Verrassing!’ En: ‘Welkom thuis!’. ‘Ik heb je gemist’, zegt de piratenkapitein, waarop Tom zegt: ‘Ik heb jou ook gemist, mama’.

Wat een geweldig einde van dit geestige prentenboek! Het boek heeft veel herhalingselementen en bouwt een vrolijke spanning op, maar waar het heen gaat is lastig te voorspellen. Ik was zelf erg verrast door het einde, en bij het (twee maal) voorlezen in de bibliotheek waren zowel kinderen als ouders ook verrast. Een vrouw als piratenkapitein: dat werd eigenlijk wel eens tijd.