Stop! Monsters! / Mark Janssen

Twee zusjes, of een zus en een broertje (ik dacht eigenlijk dat de kleine een boertje was, maar ik lees op andere plekken dat het een zusje is. Ik denk dat je het gewoon lekker zelf mag weten) gaan op pad met een bakfiets vol schroot: een oude kachel, potten en pannen, gereedschap en een crossfiets) als ze plotseling tegen worden gehouden door een reusachtig monster: Stop!

Wat zou het monster gaan doen? Ze opvreten? Kunnen de kinderen ontsnappen? Sla je de pagina om, dan zie je dat het monster een ketting van potten en pannen om heeft en daar behoorlijk gelukkig bij kijkt. De kinderen mogen doorfietsen.

Steeds weer duikt er een afschuwelijk groot monster op dat de kinderen tegenhoudt: Stop! En iedere keer geven de kinderen weer iets aan het monster: de kachel als pijp om te roken, een hoop zagen aan elkaar geregen als oorhangers, de crossfiets als bril. ‘Ziet ie wel de hele tijd strepen!’, riep een jongetje uit mijn voorleespubliek. Maar wat als de bakfiets leeg is en er alleen nog een broertje/zusje inzit die het op de krijsen zet?

Stop! Monsters! heeft bijzonder weinig tekst. Als ik het goed heb (ik heb het boek ruim een week geleden al ingeleverd) is de enige tekst het regelmatig terugkerende Stop!. De illustraties vertellen het verhaal en zijn geweldig mooi: de kleurige monsters eerst groot en eng, en na de gift zien ze er ineens vrolijk en aandoenlijk uit. Alle monsters verschillen nogal van uiterlijk, maar er zijn wel allerlei andere dieren in te verkennen. Mijn publiekje riep dan ook vrolijk wat ze zagen: ‘Een groot vogelmonster!’, ‘Die lijkt op Micky Mouse!’, ‘Een maki!’, ‘Een leeuw!’, ‘Een tijger!’. Die laatste drie sloegen op hetzelfde monster, dus uiteindelijk werd het een ‘maki-leeuw-tijger-monster!’.

Moraal van het verhaal? Ga nooit op stap zonder een berg troep om uit de delen aan eventuele monsters die je onderweg tegenkomt. De kinderen vonden dat een erg grappige moraal, en het boek vonden ze al helemaal leuk. Na het voorlezen gingen we monsters knutselen en daar maakten ze de meest fantasievolle monsters. Hele verhalen vertelden ze ons erbij. Een boek kan zoveel doen.

Kreeg een Vlag & Wimpel van de Penseeljury 2020