Wat Mick zag : een speurboek / Lars Deltrap

Mick gaat met zijn ouders en zus een weekend naar een gezellig en rommelig hotel in de Ardennen. Als ze met de auto aankomen bij het hotel arriveren er ook net verschillende andere gasten. Die nacht gebeuren er opmerkelijke dingen en ‘s morgens zegt zus Hannah dat er een dief in het hotels is. Ze heeft vanaf het begin continu selfies lopen maken en daarop zie je overduidelijk het bewijs: er zijn dingen verdwenen.

Dat is het moment om heen en weer te gaan bladeren in dit speur-prentenboek voor kinderen vanaf een jaar of 8 (of samen met kind vanaf een jaar of 6): wat was er eerst wel en nu niet meer? Wat gebeurt er überhaupt allemaal op de illustraties? Wie doet wat en wie gedraagt zich verdacht? Eigenlijk gedraagt iedereen zich vreemd: van een dame die eerst continu iets met zich meesjouwde om het daarna overal te lopen zoeken tot de gestreste hoteleigenaar die plotseling ook is verdwenen.

Uiteindelijk weten de hotelgasten onder leiding van Mick en Hannah het raadsel op te lossen en is er een happy end voor iedereen. Het leuke is dat het boek enorm uitnodigt om mee te speuren en wellicht de zaak eerder op te lossen dan detective Mick met zijn vergrootglas en zijn gestreepte trui waarmee hij er op de pagina’s het meest uitspringt. Nog niet genoeg gespeurd? Het boek is zeker het herlezen waard, want er valt vast nog wel meer te ontdekken. En voor wie van zoekboeken houdt: aan de binnenzijde van de kaft zie je tal van spullen uit het hotel staan. Zie die allemaal maar eens te vinden in het hotel.

Met de aantrekkelijke tekeningen, het speurelement en weinig tekst ook een fijn boek voor de wat moeizame lezer vanaf ca. 8 jaar en samen speuren vanaf een jaar of 6.

Eerste boek dat helemaal van de hand is van Lars Deltrap. Eerder maakte hij illustraties voor o.a. Blitz! van Rian Visser en Jorrik de Ork van Thijs Goverde. Ik kijk uit naar meer boeken van Lars Deltrap.