En ik was zijn held / Rindert Kromhout

Dit is het tweede deel uit de trilogie van Rindert Kromhout over de Duitse schrijver Klaus Mann, uit de beroemde familie Mann: een familie van schrijvers, historici en musici, met als bekendste persoon vader (schrijver) Thomas Mann. Lees vooral eerst het eerste deel: Een Mann. Zelf heb ik die een paar jaar geleden gelezen (nog voor ik met mijn blog begonnen was) en kan nu zeggen: laat geen jaren tussen het lezen van de verschillende delen sluipen.

Dit tweede deel gaat verder in 1933 wanneer de nazi’s in Duitsland steeds machtiger worden. Klaus en zus Erika en oom Heinrich willen zoveel mogelijk via tekst en theater hun kritiek op de nazi’s laten horen. Vader Thomas gaat in samenspraak met zijn uitgever en tot irritatie van Klaus en Erika voor een gematigder koers. Maar uiteindelijke belanden ze allemaal als bannelingen buiten Duitsland.

Klaus verblijft op verschillende plekken in Europa, maar wil zich niet settelen. Terwijl hij worstelt met en veel geld uitgeeft aan drank, morfine en mannelijke prostitués (bij gebrek aan mannen die hem begeren sinds zijn grote liefde Hans zich door zijn familie tot een huwelijk met een Zweeds meisje heeft laten dwingen).

Ondertussen is hij druk bezig met het opzetten van een kritisch-literair Duits tijdschrift. In Frits Landshoff die voor Querido werkt vind hij een uitgever voor zijn tijdschrift Die Sammlung. Het animo van Duitse schrijvers in ballingschap om artikelen te leveren voor het tijdschrift is groot, maar het allerliefst wil Klaus een bijdrage van zijn vader. Evenals in het eerste deel hoopt hij nog steeds wanhopig op goedkeuring van en acceptatie door zijn vader.

Rindert Kromhout die eerder een prachtige trilogie schreef over de Bloomsburygroep (Soldaten huilen niet, April is de wreedste maand [later uitgegeven als Anders dan wij] en Vertel me wie wij waren) heeft wederom een beroemde kunstenaarsfamilie heel invoelend neergezet. Je hoeft de personen en hun werk helemaal niet te kennen om meegezogen te worden in hun levens. De kans is wel groot dat met het lezen je nieuwsgierigheid juist wordt gewekt en je je vervolgens op internet en in boeken zit te verdiepen omdat je meer wil weten over betreffende personen. Dit keer zal ik niet zo lang wachten om het volgende deel (De naam van mijn vader) te lezen. Helaas is dit slotdeel nog in bijna geen enkele bibliotheek in collectie. Geduld is een schone zaak.

Voor jongeren vanaf ca. 15 jaar en volwassenen.