Rood is juist mooi / door Lucia Zamolo ; vertaling [uit het Duits]: Enkelien Kip

Laatst zag ik dit boek in een bibliotheek liggen op de tafel met nieuwe boeken op de afdeling voor kinderen van 8 – 12 jaar. De titel maakte me nieuwsgierig en het onderwerp ontging mij even omdat er een ‘Nieuw’-sticker over de onderbroek (met hartvormige bloedvlek) zat geplakt. Een boek over ongesteldheid dus. Ik bladerde even en besloot dat dit boekje mee mocht: voor mezelf, of mijn dochter, of allebei.

Humor en openheid

Van een boekje over menstruatie zou ik namelijk niet zo’n lay-out verwachten: van binnen lijkt het net een dagboekje, met handgeschreven tekst en veel (vaak grappige) illustraties. Het ziet er eigenlijk heel leuk uit. En dat is ook de bedoeling van de schrijfster/illustrator (die dit boekje maakte ze tijdens haar studie aan de School of Design): ‘dit gevoelige onderwerp bespreekbaar maken met een flinke dosis humor en openheid’.

Jakkes!

Het boekje begint bij het begin: de dag dat je voor het eerst ongesteld wordt. Op de afbeelding een hand die een onderbroek met bloedvlek aan het puntje vasthoudt en daaromheen een paar groot geschreven woorden: ‘BLOED’ (met dik rood potlood) en ‘jakkes!’, ‘help!’ en ‘mama!’. Vervolgens gaat het over het sombere gevoel en ongemakken vooraf (PMS), de buikpijn en andere klachten tijdens en het feit dat je je normaal moet gedragen, niet zeuren en niemand moet lastig vallen met ‘vieze’ details.

Onrein

Daarna komt er een stuk met vreemde ideeën (vooral van mannen) die er in de geschiedenis op na werden gehouden wat betreft menstruerende vrouwen. Het kwam er voornamelijk op neer dat ze onrein, gevaarlijk en giftig waren en vooral weggehouden bij anderen dienden te worden.

Tips

Dan is er een deeltje korte uitleg over wat menstruatie nou precies is en uiteindelijk volgen tips voor wat je voor en tijdens je ongesteldheid kunt doen tegen pijn en ter ontspanning (hoe maak je een eigen pittenkussen, verschillende theesoorten en ontspanningsoefeningen) en tot slot de conclusie dat ongesteldheid natuurlijk erg irritant is, maar dat het grootste probleem is dat er te weinig over gepraat wordt: een pleidooi voor minder schaamte en meer openheid dus.

Hart onder de riem

Dit boekje is vooral een hart onder de riem voor meisjes, maar richt zich ook op jongens en volwassenen met als doel het onderwerp uit de taboesfeer te halen. Omdat het zo dagboekachtig en vanuit eigen ervaring gemaakt is zou het ook best wel eens kunnen helpen wat betreft beter begrijpen hoe het nu echt is voor een meisje. En gezien de humoristische opzet is het is zeker geen straf om te lezen.