Over (jeugd)boeken en (voor)leesplezier

Samen zijn we thuis

Samen zijn we thuis / Stephanie Parsley Ledyard ; illustraties Chris Sasaki ; vertaald [uit het Engels] door Jaap Robben

Wat maakt een huis thuis? Niet alleen de materiële zaken zoals: ‘een raam, een voordeur, het kleedje in de gang en de mand voor onze schoenen’, maar ook immateriële zaken: ‘Thuis is een knuffel en ‘Daar ben je, lieve schat.” De tekst en de illustraties laten het duidelijk zien: dit is een heel fijn en warm thuis.

De liefste mensen

Samen aan tafel ‘met de liefste mensen eromheen’ zie je dat de familie uit zes leden bestaat: hoofdpersoon zusje, haar broer, moeder, vader en vermoedelijk opa en oom. Het hele huis komt aan bod inclusief het bad met hopelijk schuim en de slaapkamer met een verhaal voor het slapengaan.

Verhuisdozen

Onverwachte wending komt als er overal dozen staan: er gaat verhuisd worden. Er wordt afscheid genomen en dikke knuffels uitgedeeld. Niet iedereen verhuist dus mee. In de auto zitten vader, moeder, broer en zusje. Opa en oom blijven dus achter in het gezellige oude huis in de stad.

Samen

De autorit, waarbij samen liedjes worden gezongen, eindigt in een dorp bij een huis dat minstens evenveel gezelligheid uitstraalt als het oude huis in de stad. Het gezin legt het kleed neer en gaat daarop gezellig samen picknicken. Het moge duidelijk zijn: thuis is waar de mensen zijn van wie je houdt, thuis is waar je het samen gezellig maakt.

Warm

Wat een heerlijk warm verhaal! Ook de illustraties stralen een warme gezelligheid uit, met geweldige details van het huis, zoals houtsnijwerk en gekleurde tegeltjes in de schouw. Het lijkt mij ook een troostrijk en geruststellend boek voor kinderen die gaan verhuizen. Auteur en illustrator waren mij nog onbekend. Illustrator Chris Sasaki is een pixar-animator. Ik kijk uit naar meer boeken van beiden. Mooie vertaling van Jaap Robben, die we natuurlijk wel kennen.

2 reacties

 1. M

  -verhuist graag met een -d- noteren…

  Gegeten worden
  Gedragen worden
  Verhuisd worden.

  Schandalig dat een uitgever deze fout over het hoofd ziet.

  • Boekmama

   Bedankt voor de verbetering: het is nu aangepast. Af en toe sluipen er slordigheden in. Er is verder geen uitgever: ik doe dit alleen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Boekmama.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑