Dikke vriendjes durven alles / Ingrid & Dieter Schubert

Afgelopen woensdag las ik dit prentenboek als laatste van vijf voor in de bibliotheek. Er was al niet veel publiek en een deel moest eerder weg, waardoor er alleen nog een jongetje en zijn vader over waren. Dit boek was een groot succes: vader lachte regelmatig, jongetje bulderde en ik vond het ook erg leuk. Toen het uit was riep het jongetje dat ik het nog een keer moest voorlezen. Ik zei dat hij het mocht lenen, zodat zijn vader het lekker vaak kon voorlezen. Vervolgens liep het jongetje juichend met het boek door de bibliotheek, terwijl hij nog stukken van de tekst aan het citeren en naspelen was.

Twee cavia-vriendjes gaan samen op stap: ‘Daaag, papa! Vandaag gaan we op stap. Helemaal alleen, Want samen durven we alles. Niemand die zoveel durft als wij!’ Op hun tocht komen ze langs een hoge berg, een diepe kloof, een woeste zee. Die willen ze beklimmen, overheen springen en in afkoelen, maar de ander moet wel eerst: ‘Jij gaat voor. Nee jíj!’, wat steeds gepaard gaat met wat geduw. Iedere keer wordt besloten dat de berg niet hoog genoeg, de kloof niet diep genoeg en de zee niet woest genoeg is. En beklimmen ze in plaatst daarvan een minibergje, springen over een klein gat en baden ze in een plasje, maar doen ze uiteraard wel of dat veel stoerder is.

Als ze op een gegeven moment de weg kwijt zijn, alle attributen verloren hebben die ze mee hadden genomen (alleen zichtbaar op de illustraties) en er ook nog een eng geluid klinkt in de bosjes, wordt het wel heel spannend voor de dappere cavia-vriendjes. Gelukkig blijkt het papa te zijn, en kunnen de kleine cavia’s die wel moe zijn van hun avonturen, op papa’s rug en hebben ze al hun verloren spullen weer terug. Maar hoe had hij hen eigenlijk kunnen volgen?

Bijzonder grappig prentenboek over stoer doen en angsten. Heel herkenbaar voor kleuters. Met prachtige en geestige illustraties in de welbekende stijl van de Schuberts.