Rennen! / Cora Sakalli

De elfjarige Loep is druk, wild, impulsief, heeft enorm beweeglijke benen en handen, zo nu en dan is het alsof haar hoofd ontploft en ze heeft veel behoefte aan rennen en klimmen. Het wordt nergens genoemd, maar het klinkt allemaal enorm als ADHD: ongediagnostiseerde ADHD, oftewel er is geen hulp en weinig begrip voor haar gedrag. Loep is zich er pijnlijk van bewust dat men haar druk en lastig vindt.

Zusje

Loeps alleenstaande moeder heeft het ook niet makkelijk: Loeps zusje Juna heeft linkszijdige hemiplegie, waardoor ze de linkerkant van haar lichaam niet goed kan bewegen. Als Juna valt en haar goede arm breekt, krijgt Loep de schuld en moet ze een tijd(je) bij haar oom en tante gaan wonen. Die wonen niet bepaald om de hoek, dus Loep zal ook naar een andere school moeten.

Verboden terrein

Loep, die normaal in een kleine, gehorig flatje woont met haar moeder en zusje komt zo terecht in een huis aan een bos: een bos om lekker te rennen, te fietsen en te klauteren. Maar ook lonkt het verboden terrein van het gesloten en in verval geraakte attractiepark ‘Silvaland’. Loep spreekt zichzelf regelmatig streng toe en probeert weg te blijven uit Silvaland, maar als twee pestkoppen uit haar nieuwe klas de tas van hun eeuwige slachtoffer Walter over het hoge hek gooien, klimt Loep via een boom toch het park in.

Gevaarlijk

Het pesten gaat overigens veel verder dan alleen het gooien van een tas over een hek. Walter wordt enorm gepest en vernederd en daar maakt het tweetal ook nog eens vlogs over. Loep probeert Walter te helpen en komt met een wild plan. Als dit het verkeerde effect heeft besluit Walter zelf actie te ondernemen en loopt het gevaarlijk uit de hand.

Orakel

Ondanks de verkeerde beslissingen die Loep neemt, ondanks de onhandige dingen die ze doet en de leugens die ze daarover verteld, is Loep een ontzettend lief meisje dat het beste met anderen voor heeft, dat opkomt voor degenen die naar worden behandeld. Loep ziet zelf alleen haar negatieve kanten. Gelukkig duikt er af en toe een mysterieuze vrouw (het orakel) op, verbonden aan het oude Silvaland. Zij praat met Loep en leert haar zichzelf te accepteren: ‘Jij bent jij’, dus ook met mooie eigenschappen. Veranderen hoeft niet, want je bent zoals je bent.

In de klas

Heel mooi boek dit voor kinderen vanaf ca. 10 jaar: over anders zijn, pesten, jezelf en de ander accepteren, luisteren naar elkaar en dat ieder verhaal twee kanten heeft. En dat met veel vaart verteld en in een heerlijk decor. Niet alleen voor thuis, maar zeker ook een om voor te lezen en over te praten in de klas.

Schrijfster Cora Sakalli schreef eerder onder de naam Coco van Rijn Sjaan Nel Konijn.