Moordaap / Jakob Wegelius ; vertaald [uit het Zweeds] door Sophie Kuiper

Wegelius maakt prachtige tijdloze boeken die hij schrijft en illustreert en die heerlijk ouderwets aandoen: zowel qua illustraties als de avontuurlijke verhalen waarin de zee en reizen vaak een belangrijke rol spelen. Moordaap is het derde boek van hem dat naar het Nederlands vertaald is.

Moordaap is een dikke pil van 527 pagina’s. Voorin en achterin het boek zijn kaarten in het boek getekend met de routes van de reizen die gorilla Sally Jones maakt in dit verhaal. Van de belangrijkste personages zitten voorin het boek zwart-wit illustraties en ieder hoofdstuk begint met een kleine sfeervolle zwart-wit illustratie. Ik heb het boek voorgelezen aan mijn 12-jarige dochter en moet zeggen: zo’n dik boek vergt wat tijd. Ik weet niet of jullie ooit hebben getest hoe snel voorlezen gaat in verhouding tot in je hoofd lezen, maar voorlezen gaat over het algemeen een stuk langzamer. Dat geeft wat te denken over de uitleentermijn bij bibliotheken, want hoewel ik doorgaans zes avonden in de week een kwartier voorlees, moet ik bekennen dat we het absoluut niet hebben gered binnen de de maximale tijd die we ervoor hadden (we hebben daarom meerdere passen ingezet). Wel hebben we extra lang van het boek genoten. Het nieuwe boek waarin we straks beginnen zal wel even wennen zijn.

Mijn dochter heeft een kort stukje geschreven:

Moordaap gaat over een superaap genaamd Sally Jones: ze leeft samen met ‘de Chief’: de kapitein en haar beste vriend. Op een dag krijgen ze geen opdrachten meer en zitten ze vast in Lissabon. Ze wachten maanden en krijgen dan iemand die een opdracht heeft: hij heet Alphonse Morro en hij wil tegels naar Lissabon brengen. Als Sally Jones en de Chief eenmaal op weg zijn heeft de Chief een gevoel dat er iets niet klopt, en dat gevoel is helemaal waar.  Alles gaat fout en het schip zinkt en de Chief belandt in de gevangenis, maar waarom? En hoe kan dat ooit goed komen?

Sally Jones is een buitengewoon intelligente, maar ook vriendelijke aap, die leeft als een mens en samen met haar beste vriend, de Chief, op zijn schip werkt. Als de Chief uit haar leven wordt gerukt en in de gevangenis terecht komt, blijft ze moederziel alleen achter. Gelukkig zijn er behalve een hoop akelige mensen, ook lieve, die zich ontfermen over de haar. Sally Jones zet ondertussen, gesteund door haar nieuwe vrienden, alles op alles om de Chief uit de gevangenis te redden. Daar is een hoop voor nodig, en daarvoor wordt ook flink wat gereisd. Prachtig avonturenboek met personages om van te houden, om voor te lezen aan kinderen vanaf een jaar of 11 en om zelf te lezen door de enthousiaste lezer vanaf ca. 12 jaar.

Tip: hoe Sally Jones en de Chief bevriend zijn geraakt, kun je lezen in de Graphic novel De legende van Sally Jones voor kinderen vanaf een jaar of 9: een veel dunner boekje, met weinig tekst, maar vooral veel prachtige illustraties. Prima los te lezen van Moordaap, maar heerlijk om als voorafje of toetje te lezen. Of helemaal los voor wie de dikke pil niet ziet zitten.

Nota Bene: bij het aanbrengen van tags zie ik dat de twee boeken bij verschillende uitgevers zijn uitgebracht: De legende van Sally Jones bij Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren en Moordaap bij Clavis.