De schelmenstreken van Reinaert de Vos / tekst Koos Meinderts

Het beroemde middeleeuwse verhaal van Reinaert de Vos in een prachtig nieuw jasje. Of eigenlijk een heleboel jasjes, want behalve dat de sluwe vos Reinaert in het boek veel verschillende outfits aanheeft, is vooral iedere prent van de hand van een andere illustrator. En die illustratoren zijn ook niet de minste! Behalve dat de prenten prachtig zijn om naar te kijken, herken je in bijna allemaal de hand van de betreffende maker.

Reinaert de Vos is in en in slecht en voorin het boek staat dan ook: ‘Het lezen van de Schelmenstreken van Reinaert de Vos kan ernstige schade toebrengen aan de tere kinderziel’. Van aanranding, moord en mishandeling tot vooral ongelooflijk veel liegen en iedereen continu om de tuin leiden en in de val lokken. Is het naar? Nee de verhalen zijn fantastisch om te lezen en geweldig grappig. De korte hoofdstukken beslaan maar één bladzijde en zijn dus allemaal voorzien van een bladvullende illustratie van telkens weer een andere illustrator.

Dit is inmiddels het derde boek (tenzij er nog meer zijn en ik dat gemist heb: laat het me vooral weten!) dat Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren uitgeeft volgens dit concept. In 2010 verscheen Avonturen van Baron von Münchhausen / [Raspe en Bürger] ; vert. en bew. door Nicolaas Matsier, dat in 2011 een Vlag & Wimpel van de Penseeljury kreeg. Grappig genoeg staat er in de aanschafrecensie van 2010: ‘Van dit soort boeken moeten er veel meer verschijnen’ en gelukkig is dat ook gebeurd, want in 2015 verscheen Avonturen van Odysseus / tekst Daan Remmerts de Vries. Ook dat geweldige boek kreeg het jaar daarop een Vlag & Wimpel van de Penseeljury. Degene die daar de aanschafrecensie bij schreef leek niet zo enthousiast over de tekst: ‘Het taalgebruik is modern, vlot, populair en soms wat grof.’ Een paar jaar geleden heb ik dat boek voorgelezen aan mijn dochter en ik weet vooral nog dat we enorm veel plezier hadden om de tekst en de illustraties uitgebreid bestudeerd hebben. In 2018 kwam dus de laatste uit. Ik verwacht wel een prijs voor dit juweeltje en ik kijk alvast uit naar een nieuwe over een jaartje of 3 of 4? Ik hoop het maar. Ik zou zeggen: spaar ze allemaal! Al is dat een beetje lastig achteraf. Gelukkig zijn wel allemaal te leen bij bibliotheken 🙂

Nog meer zin in Reinaert? Dan kan ik ook van harte Verhalen voor de vossenbroertjes aanraden. Geschreven door Lida Dijkstra en met illustraties van Thé Tjong-Khing (die ook alle drie de bovengenoemde boeken van een illustratie heeft voorzien).