Ik wil een paard / Milja Praagman, Gideon Samson

Het is Kinderboekenweek en afgelopen woensdag las ik vijf hele leuke prentenboeken voor die èn in het thema Reis mee! pasten èn mij geschikt leken om voor te lezen aan een hele grote groep, in een theaterzaal (geen priegelillustraties, maar goed zichtbare prenten van een afstand, geen lappen tekst en bij voorkeur een hoog meedoe- of meebrulgehalte. Deze was erg leuk om voor te lezen en viel volgens mij ook goed in de smaak. Nota bene met de tekst van verse Gouden Griffel winnaar Gideon Samson! (voor Zeb.). Kinderboekenwekeriger kan bijna niet 🙂

Sla het boek open en aan de binnenkant van de kaft staat ook met grote letters (ieder woord een andere kleur): IK WIL EEN PAARD. Lekker duidelijk: iemand wil echt heel graag een paard. ‘Ik wil ook een paard!’, brulde een meisje door de zaal. ‘Nou dan moet je maar goed opletten hoe je dat voor elkaar krijgt’, zei ik.

Bobbie is jarig en wil heel graag, en verwacht ook, een paard dus. En dat krijgt ze ook. Al kunnen we op de illustratie duidelijk zien dat het paard eigenlijk een roze fiets is. Ze gaat meteen op stap met haar paard en komt een vrouw met roze broek op een scooter tegen. Deze mevrouw wil graag ruilen, omdat het voertuig van Bobbie wel erg mooi bij haar past. Bobbie vindt het prima en rijdt verder op haar paard in de vorm van een scooter. Vervolgens treft ze nog een hoop volwassenen die willen ruilen en zo gaat haar reis verder per auto, zeilboot, helikopter om daarna op een olifant terecht te komen (ietwat onpraktisch: op de illustratie zie je brokstukken van de eerder bereden voertuigen rond en onder de olifant liggen).

Maar dan ziet ze haar grote wens: een paard! Een blauw politiepaard dat door een agent net aan een paal is gebonden. Waar het ruilinitiatief steeds bij de anderen vandaan kwam, is het nu Bobbie die besluit te ruilen. Duidelijk zonder overleg met de agent zelf, want hij staat verbijsterd te kijken als er ineens een olifant aan de (krom getrokken) paal staat in plaats van zijn paard. Bobbie vindt het tijd om naar huis te gaan en stalt thuis zielsgelukkig haar paard in de schuur.

Vrolijk prentenboek op rijm, met kleurige en herkenbare illustraties van Milja Praagman. Geschikt om voor te lezen aan bergen kleuters.