Die zomer met Jente / Enne Koens ; illustraties Maartje Kuiper

Aan het begin van de zomervakantie verhuist Marie met haar ouders naar een vinex wijk in aanbouw (geïnspireerd op Leidsche Rijn, begreep ik uit De Grote Vriendelijke Podcast, aflevering 12). De moeder van Marie wilde dichter bij haar werk wonen. Het kan Marie niks schelen dat haar moeder voortaan ‘s avonds kan meeëten: Marie had helemaal niet willen verhuizen. In haar oude stad woonde ze naast haar beste vriendin van baby af aan, waarmee ze alles samen deed: Zoë. Nu woont ze ver weg van Zoë, zonder vriendinnen, zonder broertjes of zusjes en moet ze naar een nieuwe school.

Jente

Gelukkig ontmoet ze al snel Jente, die iets verderop woont, ook net nieuw is en ook eenzaam en boos. Al snel zijn ze van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat samen op stap en vliegen de dagen om. Marie piekert wel veel over vriendschap: wie is nu haar beste vriendin: Jente of Zoë? Kun je beste vriendinnen blijven met iemand op afstand? Het voelt als een soort ontrouw aan Zoë dat Jente nu ook een soort beste vriendin is en verder wordt ze zelf al wat jaloers bij de gedachte dat Zoë nu met anderen leuke dingen doet. Ze besluit Zoë maar niet te vertellen over Jente en Jente niet over Zoë.

Ingewikkeld

Hoewel Marie blij is met de vriendschap met Jente en ook opkijkt tegen Jente die alles maar lijkt te durven, zit er ook een ingewikkelde kant aan deze nieuwe vriendin. Jente heeft driftbuien, dwingt Marie dingen te doen die ze eigenlijk niet wil en niet durft, zet Marie publiekelijk voor schut, verraad hun geheime plek aan een paar jongens en liegt daar over tegen Marie. Herhaaldelijk is Marie erg boos op Jente en wil niet meer met haar omgaan, maar zegt dit niet tegen Jente want volgens haar kan Jente dat zelf wel bedenken.

Nee

Terwijl Marie maar blijft piekeren over vriendschap, wordt voor de lezer steeds duidelijk dat er ‘iets’ is met Jente. Gelukkig heeft de vader van Marie ook wel een en ander door en probeert Marie duidelijk te maken dat je ‘nee’ mag en kan en moet durven zeggen als je iets niet wil. Haar moeder, die van Jente’s moeder hoort hoe verdrietig Jente is over de afwijzing door Marie, is wat minder begripvol. Een spannende proloog doet je je ook afvragen of Marie het gaat redden uit een nare situatie waar Jente haar weer in heeft weten te krijgen aan het einde van de zomer.

Herkenbaar

Heel mooi boek, met waarschijnlijk voor vele (vooral) meisjes herkenbare situatie: heel graag een beste vriendin willen, maar soms met vriendschappen zitten waar je niet blij van wordt. Iedereen heeft wel vriendinnen met Jente trekjes meegemaakt denk ik. En wellicht herkent iemand ook wat Jente in haar eigen (jonge) zelf. Met Jente was iets. Wat wordt niet duidelijk. Je zou toch hopen dat ze goede hulp gaat krijgen en dat het beter met haar zal gaan, voor haarzelf èn voor haar omgeving.

Absolute aanrader dit voor kinderen uit groep 7 en 8, om zelf te lezen, maar ook om voor te lezen thuis of in de klas. Kan meteen een mooie aanleiding zijn om gesprekken te hebben over vriendschap, omgaan met elkaar, pesten, nee zeggen en eerlijk zijn.

Met frisse zomerse omslag en illustraties.