De grote verboden zolder / Edward van de Vendel

De grote zolder is een verboden plek voor Eddie (verboden door zijn ouders) omdat het een gevaarlijke plek is: er zijn stukken waar je doorheen kunt vallen. Maar sinds het ‘beschadigde’ meisje Linea bij het gezin logeert, komt hij er wel: Linea komt Eddie regelmatig ‘s nachts uit zijn bed halen om hem mee te nemen naar zolder waar ze droomachtige dingen beleven. Of droomt hij het maar? Uiteindelijk beginnen de zolderavonturen meer op nachtmerries te lijken en moet Eddie Linea’s demonen verslaan. Alles wat ze in de nacht op zolder meemaken lijkt verband te hebben met de gezinssituatie van Linea.

‘Ik mocht niemand iets vertellen, dat wist ik heus wel. Niet alleen omdat de Grote Zolder verboden terrein was, en niet alleen omdat ik het verschrikkelijk vond als er iemand boos op me zou worden, maar ook omdat – ja, waarom?
Er zat een soort slot op wat ik meemaakte met Linea. Een onzichtbaar slot.’

Ik las dit boek voor aan mijn elfjarige dochter. De demonen van Linea klonken mij in de oren als bezorgde familieleden, mensen uit de omgeving en hulpverleners, maar voor Linea waren ze het kwaad: degenen die haar wilden wegrukken bij haar vader. ‘Ze lijken vriendelijk, maar dat zijn ze niet. De onaardige aardige mensen’. Toevallig zag ik gisteren nog een nieuwsbericht over politie-inzet in Bussum bij de uithuisplaatsing van een kind waar de ouder aan mee weigerde te werken. Onder het bericht zag ik boze reacties van mensen die als kind, tegen hun zin, uit huis geplaatst waren. Het geeft te denken, want lezend over de situatie van Linea lijkt ingrijpen en uit huis plaatsen onoverkomelijk. Maar de mensen met de beste bedoelingen voor een jong meisje in nood, waren voor haar de kwaden. Het leven is niet zwart en wit. Bijzonder hoe het in dit boek is uitgewerkt. Maar hoe leest een kind dit? Ik vroeg het mijn dochter. Of eigenlijk heb ik alleen gevraagd of ze wil opschrijven wat zij van het boek vond. En dat wilde ze:

Ik vind De Grote Verboden zolder extreem leuk omdat het heel spannend en mooi is. Het gaat over een jongen: Eddie, die op een dag een nieuw meisje thuis krijgt, ze heet Linea. Op een nacht neemt Linea Eddie mee naar de verboden zolder. Waar niets is wat het lijkt… Ik vind de stukjes op de zolder heel leuk. In het begin is alles vrolijk. Maar dat verandert. Er gebeuren gekke dingen die alleen op de zolder kunnen en je hoort geheimen over Linea’s vader. Het is nu een van mijn lievelingsboeken. Het boek gaat ook over vriendschap en je angsten overwinnen.