De Godden broers / Meg Rosoff ; vertaald uit het Engels door Jenny de Jonge

Een gezin trekt iedere zomer naar hun vakantiehuis aan zee, dat al vele jaren familiebezit is. We maken alles mee vanuit de naamloze hoofdpersoon: oudste kind van het gezin bestaande uit vader, moeder, hoofdpersoon zelf natuurlijk en zusjes Mattie en Tamsin en als jongste broertje Alex, allemaal tieners. Vanaf de eerste zin ben ik er vanuit gegaan dat de hoofdpersoon een meisje is, maar achteraf kan ik daar eigenlijk geen bewijs voor vinden. Heel knap gedaan van Meg Rosoff. Aan ieder om het zelf te bepalen.

Meg Rosoff dompelt je direct onder in een geweldige vakantiesfeer: het oude, houten, violetblauwe vakantiehuisje met torentje, trappertjes en uitzicht op de zee. Om het feest compleet te maken betrekken, ook zoals ieder jaar, Mal en Hope het modernere, later gebouwde bijhuisje. Hope is een veel jonger nichtje van vader en iedereen is dol op het stel. Het lijkt zoals ieder jaar een lange zomer van strand, zon, drank, heerlijk en overvloedig samen tafelen, spelletjes, kletsen, luieren, tennis en zeilen te worden. Mal en Hope maken bekend te zullen gaan trouwen, wat iedereen nog blijer maakt en er is dus ook nog een bruiloft voor te bereiden. Ondertussen is acteur Mal ook nog heel druk bezig met zijn rol voor Hamlet voorbereiden.

Dit jaar komen er extra gasten: Hopes peettante, een beroemde filmster, komt haar twee zonen brengen en die zullen deze zomer bij Mal en Hope logeren. Met de komst van de Godden broers, de zeer charismatische Kit en de in zichzelf gekeerde Hugo beginnen dingen echter langzaam, en onomkeerbaar te veranderen.

Dit boek slurpt je meteen op: wil je direct in een heerlijke vakantiestemming verdwijnen, dan is dit het perfecte boek. Maar zodra je helemaal relaxt zit te genieten van deze heerlijke zomer, laat Meg Rosoff de Godden broers op je los. Niet als een woeste hond, maar meer als een gif, dat heel langzaam maar uiteindelijk fataal zijn werk doet.

Ik had hoge verwachtingen van deze nieuwe van Meg Rosoff (Astrid Lindgren Memorial Award winnaar 2016) en die zijn voor mij helemaal waargemaakt. Wat een geweldig boek! Enige jammere was dat ik het zo snel uit had en wat moeite had met beginnen met het volgende boek. Aanrader voor jongeren vanaf ca. 15 jaar. Maar een troost: vorige maand is er weer een nieuwe van Meg Rosoff in Nederlandse vertaling uitgekomen: Dat soort vrienden. En het is een zomerdrieluik, dus er komt ook nog een derde aan.

Genomineerd voor Beste Boek voor Jongeren 2022