De verborgen boekwinkel / Evie Woods ; vertaald [uit het Engels] door Arnout Brokking

Om uithuwelijking te voorkomen, vlucht Opaline van Londen naar Parijs. Martha is ontsnapt aan haar agressieve echtgenoot en in Dublin terecht gekomen, en Henry is op zoek naar een verloren manuscript van Emily Brontë. Maar stiekem lijkt het ook een ontsnapping aan zijn ogenschijnlijk perfecte verloofde.

Dublin

Alle drie zijn ze op de vlucht voor iets of iemand én op zoek naar iets. Alle drie zijn ze uiteindelijk in Dublin beland en alles lijkt op de een of andere manier te draaien om het verloren manuscript van Emily Brontë, maar ook om een historische boekwinkel die maar niet gevonden wil worden.

1921

Om beurten zitten we in het verhaal van Opaline, dat in 1921 speelt, in dat van Martha, en in dat van Henry, die elkaar in 2021 tegenkomen. We reizen met ze mee, we vluchten met ze mee, we zoeken met ze mee en we leven met ze mee. De verhalen lezen heerlijk weg, met regelmatig de nodige cliffhangers.

Madame Bowden

Martha komt als huishoudster terecht bij de excentrieke madame Bowden: een dame flink op leeftijd die te pas en te onpas opduikt (in haar eigen historisch ingerichte herenhuis dan) en die alles lijkt te doorzien en te weten. Martha vindt haar vrij hinderlijk, maar stiekem lijkt de vrouw het hart op de goede plaats te hebben. Met haar bemoeienis geeft ze graag duwtjes in de goede richting.

Het huis

Het huis is een verhaal apart: dat lijkt zijn eigen leven te leiden. Met name in de kelder waar Martha slaapt, waar uit het niets takken uit de muren groeien, ineens een boekenplank verschijnt waar af en toe uit het niets een boek staat dat perfect bij Martha’s leven op dat moment past.

Alice

Allerlei klassieke werken komen langs in De verborgen boekwinkel, evenals verschillende bekende, historische schrijvers en op een veiling duikt zelfs Alice Liddell Hardgreaves op: de ‘echte’ Alice uit Alice in Wonderland, die in geldnood zit en haar eerste druk wil verkopen. Ik voel meteen behoefte om Ik was Alice van Melanie Benjamin te lezen: het levensverhaal van Alice.

Magisch

De verborgen boekwinkel is sowieso een boek dat leeshonger opwekt, vooral naar klassiekers. Dit magisch-realistische boek is een ode aan lezen, (historische) romans en prachtige boekhandels, waarbij de verschillende verhalen en lijntjes uiteindelijk allemaal met elkaar verbonden blijken. Wie dit leest wil ook zo’n magische boekhandel vinden, bezoeken, bemensen of bewonen.