Over (jeugd)boeken en (voor)leesplezier

Daarom vind ik jou zo lief

Daarom vind ik jou zo lief / tekst Bette Westera, illustraties Martijn van der Linden

Eigenlijk is dit een blog over niet één boekje, maar over drie: Bette Westera en Martijn van der Linden maakten drie lieve hartvormige hardkartonnen boekjes: één over het kind (Daarom vind ik jou zo lief), één over de mama (Daarom vind ik jou zo lief, mama) en één over de papa (Daarom vind ik jou zo lief, papa). Ik dacht in ieder geval dat het er drie waren, maar er blijkt nog een vierde: Daarom vind ik jou zo lief, juf.

In ieder boekje wordt met voorbeelden in korte zinnen aangegeven waarom de ander zo lief wordt gevonden. De illustraties met vermenselijkte dieren verduidelijken de voorbeelden: bij ‘om hoe je lacht’ duwt een mama of papa stokstaart een klein stokstaartje op de schommel, en bij ‘om hoe je huilt’ is de lucht en het landschap meer oranje gekleurd (is de zon aan het ondergaan?) en draagt de grote stokstaart het huilende stokstaartje op de schouder mee, terwijl het stokstaartje met de armpjes wapperend naar de schommel kijkt: die was duidelijk nog niet klaar met schommelen.

Hoewel de dieren zich gedragen als mensen (pyjama’s dragen, zich scheren en boterhammen smeren) lijken ze zich wel regelmatig in hun natuurlijke omgeving te bevinden: de coyotes op de prairie, de zebra’s op de steppe en de papa pinguïn zit zijn kuiken voor te lezen op de Zuidpool. De tekst en illustraties zijn geweldig bij elkaar: lief, grappig en aandoenlijk, maar gelukkig niet klef. Heel mooi is ook dat zowel bij het papa- als het mama-boekje op de laatste pagina het kindje wordt voorgelezen. Want bij de fantastische dingen die papa’s en mama’s doen, hoort dat er absoluut ook bij! Ik hoop dat dat in de juffenversie ook zo is. Prachtige boekjes om te hebben en cadeau te doen en heel vaak te lezen met kinderen vanaf ca. 2 jaar.

2 reacties

  1. Яна

    Elke dag een prentenboek is wat de titel al zegt: hier vind je elke dag een nieuw prentenboek. Want wie wil er nou een dag zonder prentenboek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Boekmama.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑