Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum / Sjoerd Kuyper ; met illustraties van Sylvia Weve

Meneer Droste is al vele jaren nachtwaker in het Kinderboekenmuseum. Over een jaar, als het Kinderboekenmuseum 25 jaar bestaat, zal hij met pensioen gaan en daar ziet hij erg tegenop, mede omdat hij bang is om vergeten te worden. Hij besluit daarom een kinderboek te gaan schrijven zodat hij ook in het Kinderboekenmuseum terecht zal komen.

Tiuri

Tiuri, kleinzoon van meneer Droste droomt er juist van een nacht met zijn opa door te brengen in het Kinderboekenmuseum en hoopt dan allemaal spannende en geheime dingen te zien die ‘gewone’ kinderen niet te zien krijgen: geheime zaken, verborgen op zolder of in de kelder, achter slot en grendel, spannende dingen zoals een opgezette kat of de schedel van een schrijver.

Nacht in het museum

Wanneer Tiuri zijn zin krijgt, lijkt de nacht in het museum in eerste instantie niet zo spannend te worden als hij gehoopt had. Wel heeft hij heel volwassen gesprekken met zijn opa, en dat is ook wat waard. Opa vertelt hem over zijn angst om vergeten te worden en laat Tiuri zijn (niet erg geslaagde) schrijfsels lezen. Tiuri, die inziet dat het niets gaat worden met het boek van opa, besluit dat er dan maar een boek óver opa moet komen: een verrassing voor opa die Tiuri gaat regelen.

Droste-effect

Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum is een jubileumboek ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het Kinderboekenmuseum in Den Haag. De naam van meneer Droste verwijst naar het Droste-effect, waarbij een afbeelding een verkleinde versie van zichzelf bevat, zoals in de oude Droste’s Cacao opbergblikken. Dit zie je niet alleen terug op de kaft, maar kom je ook tegen in het boek wanneer in het boek over een meneer Droste een nieuw boek over meneer Droste wordt geschreven. De illustraties door Sylvia Weve passen met hun donkere tinten en kleine grappigheden mooi bij het nachtverhaal. Geestig zijn ook de illustraties van de wanden in het Kinderboekenmuseum die vol hangen met schrijversportretten. Zitten er nu echte schrijvers tussen, of heeft ze vooral een hoop gekke hoofden getekend? Ik denk in ieder geval Dick Bruna en Annie MG Schmidt te zien.

Schrijvers

Dit boek gaat niet alleen over meneer Droste en Tiuri, maar ook over het Kinderboekenmuseum en het maken van boeken (het hele proces!), het belang van lezen en wat lezen je voor moois kan brengen. Meneer Droste en Tiuri praten ook veel over kinderboeken en een hoop titels vliegen er voorbij. Grappig genoeg nooit de schrijvers, waardoor het heel leuk is om te kijken hoeveel je er zelf weet. Leesbevorderaars zullen een heel eind komen, maar voor kinderen zal dat nog best wel moeilijk zijn. Daarom juist leuk om daar thuis of beter nog, in de klas, wat mee te doen (voorlezen en er een quiz aan verbinden: wie kan de meeste schrijvers raden?) om vervolgens ook de betreffende boeken erbij te halen.

Gekte

Ik denk niet dat dit een boek is dat kinderen snel zelf zullen pakken (alleen de fijnproevers). Wel denk ik dat het een fantastisch boek is om voor te lezen, thuis en in de klas. Het is een geweldig boek over boeken, dat aan alle eisen voldoet waaraan een boek volgens Tiuri moet voldoen (het moet o.a. spannend zijn, en je moet erom kunnen lachen: ‘Boeken waar geen gekte in zit, zijn waardeloze boeken’).

Afterparty

Het boek doet je tegen het einde duizelen door de verhalen in de verhalen en door de vraag: wat is nu echt en wat niet? Sjoerd Kuyper heeft het boek geschreven, maar is ook de schrijver van het boek in het boek. Wat is er waar van het boek in het boek? Dit boek biedt zoveel om over na te denken en te praten, en meer mee te doen. En als je dat allemaal hebt gedaan, kun je natuurlijk het beste – als afterparty – met zijn allen naar het Kinderboekenmuseum.