Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw : het ongelooflijke verhaal van de tweeling Nadja en Viktor / Davide Morosinotto ; vertaald uit het Italiaans door Pieter van der Drift en Manon Smits

Het is 1941 als Duitsland Rusland (de Sovjet-Unie) aanvalt. Terwijl de ouders van de tweeling Nadja en Viktor druk zijn met het veiligstellen van de kunst uit de Hermitage waar zij werkzaam zijn, wordt vader opgeroepen om mee te strijden als ‘vrijwilliger’ bij de Volksmilitie. Nadja en Viktor worden, samen met vele andere kinderen, meegestuurd met het kindertransport: weg van Leningrad om een tijd op een veiliger plek te verblijven.

Verschillende treinen

Nadja en Viktor willen helemaal niet en zijn hier erg kwaad over, maar gelukkig hebben ze in ieder geval elkaar. Een troost voor henzelf, en voor hun ouders. Helaas gaat er bij het begin van de reis al wat goed mis: Nadja en Viktor komen in verschillende treinen terecht. En hoewel ze dezelfde eindbestemming zouden moeten hebben, komt de trein van Nadja daar nooit aan.

Schrift

Vlak voordat alle ellende begon hadden Nadja en Viktor van hun vader een schrift gekregen zodat ze met zijn tweetjes een dagboek kkonden bijhouden. Om de beurt schrijven ze in het schrift, en zodra ze gescheiden raken blijven ze doorschrijven: ze schrijven wat ze meemaken zodat ze dat later, als ze ooit weer bij elkaar zijn, kunnen lezen wat de ander heeft meegemaakt.

Bestemming

Viktors trein komt op de bestemming aan: een boerderij waar de kinderen hard aan het werk gezet worden. De trein van Nadja rijdt een andere kant op, strandt en blijft dagen staan. Als alle kinderen op een nacht buiten de trein slapen (het is te benauwd in de trein), brandt de hele trein af en worden de kinderen daar weggestuurd.

Spannende tocht

Vreemd genoeg wordt bekend gemaakt dat de trein van Nadja is gebombardeerd door de Duitse vijand en dat alle kinderen dood zijn. Viktor, die zeker weet zijn tweeling zus nog leeft (omdat hij dat voelt) ontsnapt om Nadja te vinden. Nadja op haar beurt weet zeker dat Viktor haar zal zoeken en probeert hem te bereiken. Wat volgt is voor beiden een heel spannende tocht door een ijskoud winters Rusland met vele ontberingen.

Geheime dienst

Wat zij allemaal meemaken is enorm spannend en hier en daar wat ongeloofwaardig (ze maken wel heel veel mee, maar zijn enorm dapper en sterk voor hun leeftijd). Dat laatste doet gelukkig niets af aan het verhaal dat geen moment verveelt. We lezen hun avonturen vanuit hun schriften die een paar jaar later in handen zijn gevallen van de NKVD, de geheime dienst. Kolonel Smirnov heeft de schriften van de tweeling bij elkaar gevoegd op chronologische volgorde, voorzien van data en veel aantekeningen in de kantlijn. Veel van deze aantekeningen gaan over de strafbare feiten die Nadja en Viktor hebben gepleegd (S. – diefstal van staatseigendom ex art. 89.) en hij zal uiteindelijk bepalen of zij schuldig dan wel onschuldig zijn. Het hele ‘dossier’ is voorzien van door Nadja en Viktor in de schriften geplakte foto’s, landkaarten en pamfletten. De opmaak van dit boek en het feit dat we meelezen in het dossier met Kolonel Smirnov geeft het boek nog een extra dimensie.

Dik boek waar de enthousiaste lezers (zeker voor wie van avonturen en geschiedenis houdt) vanaf ca. 12 jaar doorheen zullen schieten. Kreeg een Zilveren Griffel 2021.