Kevin Hassing vertelt Zorro : de vloek van Capistrano / verteld door Kevin Hassing ; illustraties Sophie Pluim

In de serie De Blossom Books Wereldklassieker is verschenen: Zorro. Dit is het eerste boek in de serie waarbij ik nog nooit van de schrijver had gehoord. Was de auteur een literair meester die ik zou moeten kennen? Hoe erg is het dat ik vooral aan Antonio Banderas moet denken, ook al heb ik de film nooit gezien?

In 1919 schreef Johnston McCulley, die veel verhalen schreef voor pulptijdschriften, het oorspronkelijke verhaal over Zorro: The Curse of Capistrano, een verhaal in vijf delen met een afgerond einde. Kennelijk was het de bedoeling dat het daarmee klaar was, maar het verhaal was een enorm succes. Na een jaar verscheen al de eerste film. McCulley schreef toch maar weer verder over held Zorro, evenals vele anderen: boeken, strips, films werden er over Zorro gemaakt. Bij De Slimste Mens zou hij tussen de vragen kunnen zitten, want de naam is bij de meeste mensen toch wel bekend.

Ik dacht eigenlijk dat het verhaal van Zorro in Spanje speelde, maar het speelt zich af in Zuid-Californië begin negentiende eeuw: in de tijd dat het bij Mexico hoorde, nadat de Spanjaarden de Mexicaanse Onafhanhelijkheidsoorlog verloren hadden. Gemaskerde held señor Zorro komt op voor de onderdrukten, kan in zijn eentje al duellerend menig vijand verslaan (en te kakken zetten) en heeft vooral van doen met de hinderlijke, opschepperige sergeant Pedro Gonzales en kapitein Ramón die de hand wil van Lolita Pulido. Lolita is een jongedame die ten huwelijk is gevraagd door de vriendelijke, rijke, maar erg slome en passieloze Don Diego. Het huwelijk zou een redding zijn voor haar ouders, voor hun financiële en sociale positie. Maar Lolito heeft haar hart verloren aan gemaskerde held Zorro. En als Ramón zich akelig aan Lolita opdringt blijkt dat ook absoluut wederzijds.

Kevin Hassing, acteur en stemacteur, deputeerde in 2020 met Mus & kapitein Kwaadbaard en De 5 slangen dat op nummer 51 stond in De Grote Vriendelijke 100 2022. Tweede deel Mus & kapitein Kwaadbaard en De koers naar de Kraken won de prijs van de Kinderjury 2022 in de categorie 10 t/m 12 jaar. En daarmee blijken zijn Mus & Kapitein Kwaadbaard boeken zowel geliefd bij kinderen als bij volwassen lezers van kinderboeken. Derde deel verscheen afgelopen jaar, evenals Zorro waarin hij in zijn voorwoord schrijft dat de film The Mask of Zorro (die met Antonio Banderas) een grote inspiratiebron voor hem was geweest en dat hij daarom Zorro had gekozen als nieuwe titel voor de Blossom Books Wereldklassiekers. Zijn kinderboeken heb ik (nog) niet gelezen, maar van Zorro heb ik zeker genoten: het is lekker over de top, geestig en ouderwets romantisch met een “hartstochtelijke” zoen op het einde. Nu weet ik eindelijk iets meer over Zorro. De film moet ik ook nog maar eens gaan bekijken.

En natuurlijk zit het boek, net zoals de andere boeken uit de serie, in een prachtig linnen omslag, bedrukt met goud en voorzien van zwart-wit illustraties die passen bij de klassieke opmaak door Sophie Pluim. Soms geestig, als Zorro de soldaten in de taverne onder schot houdt en ze er allemaal heel zielig en bang uitzien, soms dreigend, als Ramón Lolita in de bibliotheek in een hoek drijft en haar vast grijpt en we in het donker tussen de kasten Zorro daar zwart en dreigend bovenuit zien steken, klaar voor de aanval. En de getekende beginletters van de hoofdstukken met daardoorheen de Z-kras die Zorro aanbrengt op de gezichten van zijn vijanden, maakt het natuurlijk helemaal af.