Morris : de jongen die de hond vond / Bart Moeyaert ; met illustraties van Sebastiaan Van Doninck

Winter en sneeuw: het begint al met de witte kaft waarop een warm ingeduffeld jongetje tegen een besneeuwde heuvel oploopt en flink wegzakt in de sneeuw. Maar Bart Moeyaert trekt je er verder in door je als verteller langzaam warm te maken voor de sneeuw, voor een sneeuwverhaal.

Houdini

Morris woont bij zijn oma. ‘Voor een tijdje maar. Het was het beste zo. Dat zei zijn oma. Er waren verdrietige dingen gebeurd.’ En oma woont in de bergen, met haar hond Houdini die zijn naam te danken heeft aan het feit dat hij overal uit weet te ontsnappen en er altijd vandoor gaat. Nu Morris bij oma woont, is het zijn taak om Houdini te zoeken, te pakken te krijgen en weer mee naar huis te nemen.

Sneeuwstorm

Als Morris weer eens Houdini loopt te zoeken in de sneeuw, komt hij een ram tegen, en daarna een jongen. Een vreemde jongen, die zich wat dreigend, stoer en onvriendelijk gedraagt naar Morris, maar die wel snel doorheeft dat er een plotselinge sneeuwstorm gaat losbreken en Morris wijst op een plek waar zij kunnen schuilen. En daar duikt de jongen in elkaar en begint sniffend en schokkend (stiekem) te huilen. Is hij misschien een lotgenoot? Hij had wel iets door laten sijpelen over een niet erg fijne thuissituatie.

Vroeger

Morris is een lieve maar ook stoere jongen, die geen jongetje genoemd wil worden en geen medelijden wil. Maar dat hij het moeilijk heeft, blijkt steeds weer, in aangrijpende zinnen: ‘Morris verlangde naar de kachel in de keuken. Door de verdrietige dingen die gebeurd waren, had hij het sneller koud dan vroeger.’

Oma

Gelukkig weet oma heel goed met hem en zijn verdriet om te gaan, en heeft Morris zelf ook een hoop wijsheid over hoe om te gaan met andermans verdriet: ‘Als iemand zo stil mogelijk probeert te huilen, moet je niet vragen of hij huilt. En ook niet waarom. Huilen gebeurt. Omdat je bang bent, bijvoorbeeld, of alleen.’

Zoekactie

Niet alles wordt duidelijk. We mogen het tussen de regels lezen of zelf invullen. Duidelijk is wel dat er om Morris gegeven wordt en dat oma een zoekactie op touw heeft gezet om hem te vinden vanwege de sneeuwstorm.

Warm

Sebastiaan van Doninck maakte betoverende illustraties van het koude, winterse berglandschap, de warm ingeduffelde Morris en de immer worstelende of rennende Houdini, voor dit koude, maar heel warme verhaal met prachtige zinnen om even wat langer in te blijven hangen. Voor kinderen vanaf circa 7 jaar. Een absolute voorleesaanrader.