Waar is iedereen? / Charly Delwart, met illustraties van Élo ; Vertaald uit het Frans

Laatst las ik in in de bibliotheek voor aan dreumesen en peuters en dit hardkartonnen boek viel erg in de smaak. Het gaat over ‘vijf goede vriendjes’. Ze horen bij elkaar ‘als vingers aan een hand’. Zijn het knuffels of echte dieren? Ze zien er in ieder geval bijzonder uit: zo is Koe oranje en Eend blauw met stippeltjes.

Ze gaan gezellig samen een wandelingetje maken, maar plots verdwijnen ze een voor een (de eerste achter een hele kleine pagina, de volgende dieren steeds achter een grotere). De overgebleven vrienden vinden het erg vreemd. Uiteindelijk is ook de laatste verdwenen: ‘Wat is er gebeurd? Iedereen is foetsie!’. Maar dan springen ze met een KIEKEBOE! weer tevoorschijn: ze deden gewoon een spelletje met de lezertjes!

De tekeningen zijn eenvoudig, maar heel vrolijk met de koddig uitziende dieren. De korte tekst (vertaler niet vermeld) leent zich erg voor meebrullen: ‘Koe is weg! Koe? KOEHOE!’, en je kan natuurlijk de dieren benoemen met de voorleeskinderen, tellen en dierengeluiden maken.

Het einde van het boek werd erg gewaardeerd. Heel leuk boek voor kinderen van 1 t/m 3 jaar om lekker vaak kiekeboe mee te lezen.