Maximiliaan Modderman geeft een feestje / Joukje Akveld ; met illustraties van Jan Jutte

Maximiliaan is een klein mannetje met brilletje, keurige scheiding en matrozenpakje en -hoedje. Hij geeft een feestje voor zijn ‘beestjes’ (waarvan sommige even groot zijn als Maximiliaan zelf): een aap met een broek, een vogel met een hoedje en een truitje, iets dat het midden houdt tussen een blauwe krokodil en een leguaan en eh … een lang dun ding met pootjes en een soort mondriaanpatroon.

Vies

Het is een wild en vies tuinfeestje waarbij de taart en limonade alle kanten op vliegen. ‘Dat vinden zijn papa en mama straks vast niet leuk’. Maximiliaan besluit daarom dat zijn trui in bad moet (een zinken teil in de tuin) en daarna zijn beesten. Ondertussen leest hij zijn beesten een boek voor dat er al even vies uitziet als Maximiliaan en zijn knuffels. Tot grote schrik van de beesten gooit Maximiliaan het boek daarom ook in bad. Vervolgens gaat de taart in bad en daarna besluiten de beesten dat Maximiliaan maar ook eens in bad moet.

Donkere wolk

Als ze met zijn allen in de propvolle teil zitten (en er nog even vies uitzien) komen papa en mama aanmarcheren. ‘O jee, o wee, o nee…’ De outfits van papa en mama zien er behoorlijk jaren ’50 uit. Zou de kleine Maximiliaan misschien een kleine Jan Jutte zijn? Zodra zijn ouders in beeld zijn gestapt is er ook een donkere wolk aan de hemel gekomen. Zouden ze erg boos zijn? Ik zal het eind niet verklappen, maar de zon is gelukkig alweer stralend doorgebroken.

Vrolijk

De illustraties zijn enorm vrolijk en cartoonesk. Geweldig is bijvoorbeeld die waarop Maximiliaan besluit ‘De trui moet in bad’, maar je hem op de illustratie ziet worstelen met zijn trui: hij krijgt hem niet uit, zijn hoofd zit vast. Ondertussen is zijn ene sok zo afgezakt dat hij alleen nog aan zijn tenen zit, terwijl zijn andere sok in de boom hangt.

Feestje

Maximiliaan Modderman geeft een feestje is zelf een feestje: een feestje om voor te lezen en te bekijken met peuters en kleuters vanaf ca. 3 jaar. Prentenboek van het jaar 2023.