Middernachtbibliotheek / Matt Haig ; vertaald [uit het Engels] door Monique ter Berg

Het leven zit vol keuzemomenten, en de keuzes die je maakt bepalen de richting die je leven ingaat. Zo zijn er ontelbaar veel richtingen die je leven niet is ingegaan. En daar kan je spijt van hebben, zeker als je niet blij bent met dat ene leven dat je wel leeft. Wat als je toen anders had gekozen? Dan was je misschien wel gelukkig geweest. Je keuzes kun je helaas niet ongedaan maken. Behalve misschien als je in de Middernachtbibliotheek terecht komt.

Antidepressiva

Nora is geen gelukkige vrouw: op de been gehouden door antidepressiva woont ze eenzaam in een klein, armoedig huurappartementje en kan met haar baantje in een muziekwinkel nauwelijks de huur opbrengen. Als op een slechte dag alles nog meer tegenzit dan anders (mensen zijn teleurgesteld in haar, ze wordt ontslagen, haar kat wordt doodgereden) wil ze alleen nog maar dood en neemt een overdosis pillen.

Ander leven

Ze komt terecht in een soort schemerzone: dood is ze (nog) niet, maar ook niet in haar eigen leven. Ze is beland in de Middernachtbibliotheek, waar Nora’s vroegere schoolbibliothecaris Mevrouw Elm Nora op weg probeert te helpen. Deze bibliotheek is rijkelijk gevuld met boeken waarbij ieder boek een ander leven van Nora beschrijft. Elk boek biedt Nora de kans om een leven te proberen dat ze had kunnen leven als ze andere keuzes had gemaakt. Voelt zo’n leven niet goed, dan komt Nora vanzelf terug in de bibliotheek om een nieuwe keuze te maken. Vindt ze het leven waar ze wel gelukkig van wordt, dan zal ze dat verder leven.

Levenslessen

Matt Haig die zelf depressief is geweest en daar eerder het zelfhulpboek Redenen om te blijven leven over schreef, heeft met Middernachtbibliotheek een empathisch en hoopvol boek in romanvorm over depressiviteit neergezet. Een boek dat je over jezelf en je leven doet nadenken, over de keuzes die je maakt en hebt gemaakt en over de gevolgen daarvan. En vooral: hoe je zelf in het leven staat. Met mooie levenslessen van de bibliothecaris van de Middernachtbibliotheek, zoals ‘Onderschat nooit het belang van kleine dingen’ en ‘Het gaat niet om waar je naar kijkt, maar wat je ziet’. Dat klinkt misschien als iets voor op een tegeltje, maar het lezen van het verhaal geeft het waarde. Een boek van troost en hoop, een aanrader voor iedereen die daar wat van kan gebruiken of voor wie gewoon een mooi blijmakend boek wil lezen.