SuperSint / Maranke Rinck & Martijn van der Linden

Marie zit heerlijk superheldenstrips te lezen, als hond Odin moet worden uitgelaten. Papa en Marie gaan met de hond naar buiten, de sneeuw in, bewapend met een stapel boeken en een dampende thermoskan met, naar ik aanneem, warme chocolademelk.

Oude man

Terwijl ze gezellig zitten te lezen op een bankje en Odin vrolijk rond rent, raakt Marie aan de praat met een vriendelijke oudere man naast haar op het bankje: ook hij houdt erg van superheldenstrips. Marie vertelt hem dat er nog veel meer op haar verlanglijst voor Sinterklaas staan, maar dat ze het allerliefste een echte superheld zou willen ontmoeten.

Drie verhalen

‘Iemand als Sinterklaas?’, vraagt de oude man, en vervolgens vertelt hij drie verhalen van lang geleden over Sinterklaas, waarin Sinterklaas inderdaad een superheld was: hij redde drie vissers die onterecht werden beschuldigd van diefstal, hij gaf drie arme zusjes geld zodat ze mooie jurken konden kopen en trouwen en hij redde een aantal schipbreukelingen.

Superheld

Marie is erg enthousiast tot Odin plots een eend achterna gaat en door het ijs van de parkvijver zakt. De oude man springt op, gooit zijn jas, pet en zonnebril af en het blijkt Sinterklaas te zijn! Hij rent met zijn staf (een inklapbaar model dat hij uit zijn tas haalt) naar de vijver en hengelt Odin uit het wak. Het is dus echt waar: Sint is een superheld!

Geschiedenis

Ik kan me geen prentenboek voor kleuters voor de geest halen waarin geschiedenisverhalen van Sinterklaas voorbij komen (alleen boeken voor grotere kinderen, zoals het prachtige Het geheime boek van Sinterklaas van Floortje Zwigtman en Sassafras De Bruyn), wat dit een heel origineel prentenboek maakt. Op het eind van het boek zijn er nog twee pagina’s korte informatie over de geschiedenis van Sinterklaas aan de hand van de drie verhalen en details die in de illustraties waren verwerkt, zoals het boek van Sinterklaas, een beeld in de woonkamer, mandarijnen en pepernoten.

Duim

De illustraties zijn mooi en warm en knus (de boekenstapels, gezellige pantoffels, haardvuur, sneeuw) én heel geestig, zoals de drenkelingen die nog druipend allemaal hun duim opsteken naar de lezer/kijker, inclusief een hele muizenfamilie en als ik het goed zie steekt zelfs een lieveheersbeestje zijn duim op.

Heel geslaagd nieuw Sinterklaasprentenboek (nou ja, van vorig jaar, maar Sinterklaasboeken leven in hondenjaren): tijdloos, en een blijvertje.