Het geheime boek van Sinterklaas / Floortje Zwigtman, Sassafras De Bruyn

Vorig jaar verscheen het prachtige Het boek van het leven van Floortje Zwigtman en Sassafras De Bruyn, een uitgebreid informatief werk over van alles rondom het krijgen van baby’s. Dit jaar verscheen er weer een geweldig uitgebreid informatief boek met tekst van Floortje Zwigtman en illustraties van Sassafras de Bruyn: Het geheime boek van Sinterklaas dat uiteraard gaat over …. Sinterklaas. Maar waarom is het geheim? Wellicht omdat dit boek alleen geschikt is voor kinderen en volwassenen die niet meer in de Goedheiligman geloven (of nou ja: niet meer helemaal).

De echte

In vijf hoofdstukken leren we van alles over Sinterklaas wat we nog niet wisten. Om te beginnen: wie is nou de echte? Er waren wel veertien Sinten die Nicolaas heetten. Het volgende hoofdstuk De neven en nichten van Sinterklaas vertelt ons over gulle gevers en Winterfeesten in andere landen: we kennen natuurlijk allemaal de Kerstman, maar de anderen zoals Ded Moroz uit Rusland of de heks Befana uit Italië of Los Tres Reyes uit Spanje enZuid- en Midden-Amerika waren nieuw voor mij.

De helper

Ook een razend interessant hoofdstuk is het derde: De helper van Sinterklaas. Het begint in de Middeleeuwen waar de helpers van Sinterklaas (getemde) duivels waren die zowel stoute kinderen als volwassenen meesleepten naar de hel. Zwarte Piet duikt pas een paar eeuwen later op, als knecht van Sinterklaas, in een boek van Jan Schenkman, een Amsterdamse onderwijzer. Uitgebreid komt aan bod hoe Piet vanaf dat moment weer verder verandert, hoe hij blijft veranderen en de hedendaagse discussie over Piet. Floortje weet dat allemaal heel mooi en genuanceerd te vertellen.

Tradities

Het vierde hoofdstuk gaat over Sinterklaaslekkernijen: wat heb je allemaal, waar komt het vandaan en …. recepten om zelf aan de slag te gaan! mmmmm. Behalve het lekkers zijn er natuurlijk nog veel meer tradities die bij Sinterklaas horen: de stoomboot, het witte paard, de optocht, de schoentjes bij de schoorsteen, liedjes, gedichten, surprises en verlanglijstjes. Deze worden allemaal in het laatste hoofdstuk besproken.

Sint-o-loog

Floortje Zwigtman heeft het regelmatig over sint-o-logen: mensen die zeer deskundig zijn op het gebied van Sinterklaas. Zelf heeft ze duidelijk uitgebreid onderzoek gedaan en volgens mij mag zij zichzelf met dit mooie werk, waarvoor ze een Zilveren Griffel ontving, nu ook absoluut een sint-o-loog noemen.

Feest

Het hele boek is trouwens een feest om te zien, met prachtige warme illustraties van Sassafras de Bruyn op iedere pagina. De illustraties zijn niet alleen heel sfeervol, ze zijn ook vaak buitengewoon geestig. Het wat dikke, zware boek is chic uitgevoerd met een leeslint. Een boek dat ook mooi zou passen bij de Goedheiligman zelf. Wie denkt dat het Sinterklaasfeest verpest is, moet nodig dit boek lezen (en wie dat juist niet denkt trouwens ook). Ik heb er alvast helemaal zin in!