Neem nooit een beste vriend / Erna Sassen ; met beeld van Martijn van der Linden

Ooit las ik een boek (Zomaar familie / Adrian Nicole LeBlanc ) waarbij de auteur zeven jaar lang stilletjes op de bank had gezeten bij families in de Bronx en hen observeerde en alles opschreef. Je zou denken dat Erna Sassen stilletjes op de bank heeft gezeten bij een groepje pubers, zo levensecht lijken ze. Alleen is dat niet zo: Erna Sassen zat stilletjes in het hoofd van Joshua te observeren. En Joshua bestaat niet echt: die komt juist uit het hoofd van Erna Sassen.

Neem nooit een beste vriend is het vervolg op Zonder titel (Nienke van Hichtum – prijs 2021). Hoewel Zonder titel een enorme aanrader is om te lezen, kan Neem nooit een beste vriend prima los gelezen worden: Joshua praat je wel bij indien nodig.

In Zonder titel ging Joshua van de havo naar vmbo, leek meteen het pispaaltje te worden van de grote waffel jongens, maar raakte per ongeluk met ze bevriend. Joshua is een aandoenlijke, lieve en intelligente jongen die worstelt met het gedrag van zijn vrienden, de lockdowns door corona, zorgen om zijn zus en zijn gevoelens voor de zeer uitdagend geklede en zich gedragende Lindsey. En Joshua is vooral ook levensecht en bijzonder grappig.

In tegenstelling tot de meeste D-boeken (romans voor jongeren vanaf ca. 15 jaar) staan er illustraties in dit boek, en spelen die een belangrijke rol: Joshua is namelijk een enthousiast en getalenteerd tekenaar en het boek is dan ook rijkelijk voorzien van Joshua’s tekeningen (van de hand van Martijn van der Linden): eigen versies en interpretaties van bekende kunstwerken, Joshua’s konijn, de oma van vriend Dylan en andere ouderen uit het verzorgingshuis, grappige krabbels en vooral heel veel Lindsey. En alles in verschillende stijlen. Geweldig! Ik zou niemand weten die dit beter had kunnen doen dan Martijn van der Linden.

Neem nooit een beste vriend is geweldig om te lezen, buitengewoon grappig, maar ook heel erg ontroerend. Er komt van alles langs aan – laat ik het netjes zeggen – seksueel uitdagend gedrag, porno, sekswerkers en de klandizie, maar eigenlijk gaat het over vriendschap, verliefdheid, puberverwarring, om elkaar geven en voor elkaar zorgen. En over dat iedereen zijn verhaal heeft. Echt, wat een ontzettend mooi boek! Staat op de shortlist van de Boon kinder- en jeugdliteratuur 2024, en is een van De Leestips Jonge Jury Boekgenootschap 2024.