Miss Eenhoorn / Edward van de Vendel & Floor de Goede

Na drie albums met stripgedichten, meerdere boeken over dierenvriendin Sofie (met strips en weetjes) en nog een paar andere geweldige boeken voor jonge lezers is dit het tweede Tijgerlezen-boek dat Edward van de Vendel en Floor de Goede samen hebben gemaakt. Waar de eerste (Heel heel heel vies boek) lekker smerig was, is Miss Eenhoorn heel erg roze.

Tijgerlezen is een serie naar mijn hart: bedoeld voor beginnende lezers (5-9 jaar), maar zonder zich iets aan te trekken van de regels van het AVI-systeem. Tijgerlezen is niet bedoeld om kinderen precies ‘op het juiste niveau’ te laten lezen, maar om ze leesplezier te laten hebben door aantrekkelijke boeken, met een leuk verhaal, niet te moeilijke zinnen en veel illustraties. En dat heeft inmiddels een hele mooie rij boeken opgeleverd (als je ze bij elkaar zou zetten), waarvan dit een van de nieuwste deeltjes is. De Werkgroep Jeugdboeken bracht in 2008 een interessant advies uit over AVI-lezen en leesplezier, te lezen in de folder AVI loslaten.

Zebraatje Ayla doe mee aan de Miss Eenhoornverkiezing. De jury laat haar echter haar liedje niet eens zingen. Zodra ze begint met zingen, moet ze alweer stoppen. Net zoals een aantal anderen mag ze niet door naar de volgende ronde. Dat kan natuurlijk gebeuren, maar de reden dat ze niet door mogen maakt ze erg boos en verdrietig: verkeerde soort, verkeerde geslacht of te klein. Onder leiding van Ayla’s zorgzame maar boze oma Malika ondernemen ze actie. Tijdens de eerste ronde van de verkiezing had Ayla wel een vriendin gemaakt: Zoetelieve, die wel aan het ideaalbeeld voldoet en daarom wel door is. Ook Zoetelieve vindt het niet leuk en niet eerlijk dat de anderen afgevallen zijn vanwege verkeerde redenen en gaat een belangrijke rol spelen in de tegenactie.

Bijzonder leuk en aantrekkelijk verhaal, vooral voor wie van roze en eenhoorns houdt. Om voor te lezen aan beginnende lezertjes, of voor de wat meer gevorderde lezertje om zelf te lezen.