Broederschap van de Bok / Reggie Naus

Een tijdje geleden waren we met gezin in de Efteling en was mijn 10-jarige dochter na de attractie Villa Volta buitengewoon geïnteresseerd in de Bokkenrijders. Toevallig hadden we de dag daarvoor het nieuwe boek van Reggie Naus, over de Bende van de Bokkenrijders, nieuw in de collectie. Door NBD-Biblion (de bibliotheekboekhandel) aangeboden als B-boek, dus voor kinderen tussen de 9 en 12 jaar. Helemaal mooi dus: die zou ik gaan voorlezen aan mijn dochter.

In Broederschap van de Bok worden, om beurten, twee verhalen verteld: het verhaal van de straatarme jongen Peter, die zich in de 18e eeuw bij de Bokkenrijders aansluit, vooral om voor zijn zieke moeder te kunnen zorgen, maar ook vanwege de missie van de Bokkenrijders die hem aanspreekt. Het andere verhaal speelt in onze tijd en gaat over Fleur en haar moeder Anna, die als deskundige op het gebied van de Bokkenrijders ingeschakeld wordt door de politie, omdat er een bende actief is die veel gemeen lijkt te hebben met de Bende van de Bokkenrijders uit de 18e eeuw.

Beide verhalen zijn ontzettend spannend en meeslepend, de combinatie van verleden en heden is in dit geval heel interessant, en uiteindelijk komen de verhalen steeds dichter bij elkaar. Al snel begon ik me af te vragen of dit niet eerder een C-boek zou moeten zijn (vanaf 12 jaar), en nadat ik had besloten dat ik er inderdaad C van zou laten maken, kwam ook het wijzigingsbericht van NBD-Biblion: ook de recensent had het boek bij C ingedeeld. Daarna werd het boek alleen maar heftiger: geweld en martelingen, en een hele hoop ophangingen. Hier en daar kneep mijn dochter mijn been dan ook fijn tijdens het voorlezen, en piepte af en toe dat ze het wel heel erg eng vond. Gelukkig vond zij, net als ik, het boek ontzettend mooi, en heb ik wel mogen doorlezen. Gisteravond hebben we het uitgelezen, inclusief het nawoord waarin nog wordt toegelicht wat echt was, wie echt heeft bestaan, wat nooit helemaal duidelijk is geworden en welke aan de Bokkenrijders gerelateerde plekken er nog allemaal in Limburg te vinden zijn. En toen was het boek helaas echt uit en zuchtte mijn dochter: ‘Ik hou van geschiedenis’ en bekende dat dit het allereerste boek was waarbij ze een traantje had moeten laten.

Van mij had het Leestip van de Jonge Jury mogen worden.  Dan wordt het maar: absolute aanrader van de jeugdbibliothecaris.