De gemene moord op Muggemietje / Ted van Lieshout

Ach Muggemietje: ze ziet er wel schattig uit op de kaft, voor een mug. Dit boek begint ook met een grappig gedicht over Muggemietje: je zou bijna begrip voor haar krijgen, maar dan ‘BAM!’ slaat het boek dicht en wat overblijft van Muggemietje is flink wat bloed tussen de pagina’s. Voor dat bloed dat ze eerst uit een kind had gezogen had ze overigens nog wel netjes bedankt in het gedicht: ‘Heerlijk zegt ze, ‘dank je wel -voor de druppels uit je vel.’

Moord

Muggemietje was juist door een klas aan het vliegen, op zoek naar nog een kind om te steken. De klas raakt in rep en roer door de moord en in dichtvorm schreeuwen drie kinderen (drie kleuren tekst) door elkaar. Conclusie: het boek is de moordenaar en moet voor altijd in de kast.

Schuld

Vanaf dan worden de pagina’s zwart (in plaatst van knalgeel) en raken de letters danig in paniek, want door de schuld van boek zullen zij voor eeuwig in de kast staan en nooit meer gelezen worden. Wat volgt is woede, een ontsnappingsplan, en een plan om uit de kast te mogen blijven. Als Boek daar niet in mee wil gaan, gaan de letters helemaal los: van alfabetische dreigementen tot geweld tegen Boek. Wat een typografisch spektakel!

Dader

Als de letters eindelijk door hebben dat Boek wellicht toch de moordenaar niet is, gaan ze op zoek naar de ware dader en komt het boek tot een hilarisch einde. Wat een bijzonder geestig en origineel boek weer van Ted van Lieshout, die onder andere vele dichtbundels en boeken over kunst op zijn naam heeft staan, in 2019 de Boekensleutel (prijs voor vernieuwend kinderboek die niet vaak wordt uitgereikt) won voor Ze gaan er met je neus vandoor, en die samen met Philip Hopman de prentenboeken over Boer Boris maakt die niet aan te slepen zijn in de bibliotheek.

Zilveren Griffel

De gemene moord op Muggemietje is om zelf te lezen, samen te lezen, aan elkaar te laten zien, om in de klas iets mee te doen en om veel plezier mee te hebben voor kinderen van (lekker ruim) ca. 9 tot 15 jaar. Won een Zilveren Griffel 2021.