Maak plaats! / tekst van Karen Yin ; met illustraties van Nelleke Verhoeff ; Nederlandse tekst [uit het Engels] van Maria van Donkelaar

Dit vrolijke dierenbenoem- en telboek is bij bibliotheken ingedeeld bij de kleuterboeken (AK). Dat is volgens mij ook de beste plaatsing, maar mijns inziens is het boek ook al leuk voor peuters. Om het zeker te weten heb ik het voor jullie getest op mijn voorleespubliekje van dreumesen en peuters.

“Een lege bladzijde? Dat is nou pech. – O, gelukkig, de dieren zijn al onderweg.” Daar komen alvast een vrolijk kijkende kat en schaap, en op de lege bladzijde hangt eigenlijk al een spinnetje, wat meteen al uitnodigt tot interactie.

En als we de bladzijde omslaan zien we waar het verhaal om draait: “Honderd dieren zie je in dit verhaal. – Maar past de WALVIS wel helemaal?” Inmiddels zijn er op de illustratie een stuk van een olifant en een slangenkop te zien en een gedeelte van de staart van de walvis. Als je kijkt naar de grote daarvan in verhouding tot het boek is de vraag al beantwoord: dat gaat dus nooit passen!

Op iedere pagina zien we er meer dieren bij komen. Het oogt als een kleurrijke, vrolijke samenkomst, versterkt door de tekst op rijm met woorden als ‘gezellig’, ‘blij’, maar ook ‘Als we lief zijn voor elkaar, dan is er plek voor nog een paar’. De tekst bevat steeds twee regels op rijm, die in de vertaling prettig klinken.

Hier en daar lijkt er soms wel een beetje gedoe als je goed kijkt, maar dat komt steeds snel weer goed. Sommige dieren beginnen op een gegeven moment wel wat somber te kijken. Ook een paar spreiden hun armen als in ‘Ik weet het ook niet’. Maar dan besluiten ze met zijn alleen opzij te stappen en plaats te maken.

De hele staart van de walvis komt in beeld. “Laten we ruimte maken!” roept een bebrilde gele octopus. En de dieren gaan op elkaar staan en duwen., en duwen en duwen nog meer. Op de volgende pagina vliegen ze alle kanten op. Wat gebeurt er?! Ze hebben zo hard geduwd dat de ruimte groter is geworden: je kunt de pagina’s volledig openklappen en daar is de walvis, in zijn geheel! De dieren juichen, maken muziek en hebben feesthoedjes op. Er is confetti en serpentines, en er hangen feestvlaggetjes.

De illustraties zijn vrolijk en kleurig. Er is een hoop te zien. Wat gebeurt er met ieder dier? Met wie hebben ze allemaal interactie? Nieuwe dieren komen vaak eerst heel groot in beeld, met een gekke kleur, om later weer kleiner te zijn afgebeeld en in een andere (vaak meer kloppende) kleur. Omdat er zoveel gebeurt kan het boek heel vaak opnieuw bekeken worden om steeds weer andere dingen te ontdekken. En uiteindelijk zijn alle honderd dieren klein afgebeeld, met hun soortnaam en nummer van verschijnen in het boek. “Kun jij alle dieren vinden?”

En daarmee is dit feestelijke prentenboek een zoekboek, een telboek én een dierenbenoemboek. En het heeft ook nog een hele mooie boodschap. Maak plaats! is een van de tien prentenboeken uit de Prentenboek Top Tien 2025.