Kleine nachtverhalen / Kitty Crowther ; vertaald [uit het Zweeds] door Siska Goeminne

Warm en kleurrijk prentenboek over een beertje dat bij het slapengaan drie verhalen wil horen (voor de zekerheid zegt hij maar vast drie keer alsjeblieft) en mama beer vindt dat prima en laat hem zelf de verhalen kiezen.

De verhalen zijn niet al te lang en spelen zich allemaal af in de nacht: over de Slaapbewaakster, een oud vrouwtje (dat een beetje op een heks lijkt, volgens een meisje dat ik voorlas) dat met haar gong iedereen komt waarschuwen dat het tijd is om te gaan slapen, over het dappere meisje Zhora (dat volgens het voorleesmeisje wel heel klein is en dus waarschijnlijk een kabouter is) dat verdwaald in het bos en over Bo, een mannetje dat in een boom woont, nooit zijn jas uittrekt en nooit in slaap kan komen.

De verhalen zijn lief: er is vriendelijkheid, vriendschap en waar nodig hulp. Mooie zaken om mee in slaap te vallen dus en kleine beer neemt ze dan ook mee in zijn dromen.

En wat een schitterende prenten: potloodtekeningen met veel kleur en met knalroze inkt als achtergrondkleur, een soort ‘schemerroze’. Ik teken zelf graag, maar veel te weinig. Maar dit is absoluut inspirerend. Als ik een keer tijd heb, zal ik het boek nog eens lenen om die prenten beter te bestuderen, met papier en kleurpotloden bij de hand.