Dat is dan jouw probleem / Micky Dirkzwager

Micky is (of was eigenlijk) eerstejaars student psychologie en heeft een boek gemaakt over van alles wat er gebeurde in haar leven als eerstejaars in illustraties en tekst. Hoe moet ik het noemen? Graphic novel, strip, beeldverhaal? Wikipedia biedt uitkomst: Een striproman of beeldroman (in het Engels graphic novel) is de benaming voor stripverhalen met het karakter van een roman. Dit soort strips onderscheidt zich van het klassieke stripalbum door een veelal literaire inslag met uitgebreide en ingewikkelde verhaallijnen en is gewoonlijk bedoeld voor volwassenen. Een striproman kan ook bestaan uit een verzameling korte verhalenMooi: dan is het een striproman.

Ik had geen idee wat ik van dit boek moest verwachten, maar ik zat al snel hardop te lachen, in de trein. Het boek is eigenlijk een aaneenschakeling van gebeurtenissen die ontzettend grappig verwoord en verbeeld zijn. Veel vond ik gewoon geestig, soms was het hilarisch en soms ook even heel lief. Ik herkende situaties uit mijn eigen studententijd (zoals zelf voor vermaak zorgen bij extreem saaie colleges) en sommige dingen zijn niet alleen voor jonge mensen herkenbaar, zoals de kat die een muis mee naar binnen brengt, een hysterische hekel hebben aan naaktslakken of het gat der verdoemenis in minder sjieke keukens (zoals de mijne: wat fijn dat ik er nu eindelijk een naam aan kan geven).

Absoluut een geslaagd debuut en fijn om aan het eind van de boek te lezen dat Micky haar studie psychologie heeft omgeruild voor de opleiding illustratie aan de HKU.

Cadeautip voor geslaagde eindexamenleerlingen.