Rembrandts voorleesbijbel : de mooiste prenten uit de collectie van Het Rembrandthuis / bijbelverhalen opnieuw verteld door Margje en Sjoerd Kuyper, Joke van Leeuwen, Jan Paul Schutten, Harmen van Straaten en Bibi Dumon Tak ; concept: Koos de Wilt ; eindredactie: Koos de Wilt

Dit is nu boek waar ik blij van word, dat heel bijzonder is, maar dat echt wel wat aandacht en promotie kan gebruiken. In de bibliotheek ingedeeld bij Bijbelverhalen, maar eigenlijk voor veel meer te gebruiken dan alleen voor degenen die in bijbelverhalen geïnteresseerd zijn.

Aan de hand van etsen van Rembrandt die verhalen uit de Bijbel afbeelden hebben een aantal geweldige kinderboekschrijvers de verhalen opnieuw verteld. Ieder verhaal wordt verteld vanuit iets of iemand die op de bewuste ets staat afgebeeld: van bekende personen tot toevallige getuigen, van honden tot een bebloede mantel. Op de verteller wordt in detail ingezoomd. Handig, want soms is wat lastig om meteen door hebben wie er nu aan het woord is. Bovendien kun je vervolgens diegene in de ets terugzoeken (op drukke prenten is het soms even zoeken, wat een beetje Waar is Wally– gevoel geeft). Het maakt niet of je een bepaald geloof aanhangt of niet: het zijn hele mooie verhalen om te lezen of zoals de titel aangeeft om voor te lezen.

Dit boek is ook voor allerlei projecten te gebruiken in de klas: een project over Rembrandt, etsen, de bijbel of bijbelverhalen, Bijbelse kunst of als je een project doet over één van de schrijvers. Wat betreft dat laatste is het wel jammer dat als je de schrijvers op auteur opzoekt in de bibliotheekcatalogus, deze titel niet verschijnt. Maar dat mag de pret niet drukken. Dit mooie boek mag weer terug naar de bibliotheek, waar het een plekje krijgt tussen de andere boeken van Bibi Dumon Tak in een tijdelijke aandachtskast in het kader van de Theo Thijssen Prijs die zij onlangs heeft gewonnen (tot het wordt uitgeleend natuurlijk).