Mary Shelley’s Frankenstein / verteld door Maria Postema ; illustraties Sophie Pluim

Blossom Books is een paar jaar geleden begonnen met een serie hertalingen van wereldklassiekers: bekende verhalen opnieuw verteld om er weer voor deze tijd toegankelijke vertellingen van te maken. Ze zitten wel dicht op het origineel en hebben prachtige (nieuwe) maar klassiek ogende kaften en illustraties. Romeo & Julia en Het vreemde verhaal van dr. Jekyll & de heer Hyde had ik al gelezen, Frankenstein heb ik nu aan mijn 13-jarige dochter voorgelezen. Zij vertelt er eerst wat over:

Frankenstein gaat natuurlijk over het originele Frankenstein verhaal uit 1818. Dat verhaal gaat over de student en wetenschapper Victor Frankenstein. Als hij zijn familie en vrienden in Genève verlaat om te gaan studeren gaat het anders dan hij hoopte. Hij vindt een manier waarmee hij een mens kan maken. Hij gebruikt oude lijken en bouwt een mens in elkaar. Na twee jaar al zijn tijd en energie er in te stoppen is het af, en dan beseft hij gelijk hoe eng en lelijk het is geworden. Hij vlucht zijn huis uit, en het monster trekt de wijde wereld in. Toen wist Victor Frankenstein nog niet wat voor een monster hij had geschapen. Dit boek gaat over heel veel dingen: over heel veel foute beslissingen maken maar ook over opvoeden en verantwoordelijkheid. Ik vind het een super spannend boek door alle erge dingen die er gebeuren en het is heel mooi omdat het op een goede manier geschreven is. 😊

Wat ik ook heel leuk en interessant aan deze serie vind is dat de verschillende schrijvers in een voor- en/of nawoord vertellen over de geschiedenis van het verhaal, over de maker en over hoe zij zelf te werk zijn gegaan: wat hebben ze vooral niet veranderd, wat wel, en waarom. Frankenstein kennen we vooral als een eng verhaal, maar eigenlijk is het ook een heel verdrietig verhaal: over de gevolgen die het kan hebben als je niet zorgt voor en niet geeft om het leven dat je zelf geschapen hebt, en over hoe je op basis van je uiterlijk verstoten, verjaagd en gehaat kan worden. Algemeen bekend is dat Mary Shelley Frankenstein schreef. Maar ik denk dat niet veel mensen weten (ik wist het in ieder geval niet) dat ze toen nog maar 18 jaar oud was.

Ook van deze hervertelling heb ik weer genoten, of eigenlijk hebben we er samen van genoten. Ik ben heel benieuwd wat er nog meer gaat komen. De volgende is in ieder geval De goddelijke komedie: de hel van Dante, hertaald door Lies Lavrijsen, die in september 2020 verschijnt.