Sleutels / Annemarie Jongbloed ; illustraties Wendy Panders

Op de ‘Yogazolder’ van een bibliotheek krijgen kinderen ‘s avonds yogales. Als Julia door een onevenwichtige actie omvalt en daarmee een klein domino-effect veroorzaakt, worden zij en de meegevallen jongen wegens overmatig lachen weggestuurd om alvast thee te gaan drinken. De theeruimte heeft een doorgang naar de (inmiddels gesloten) bibliotheek en Manus, de jongen, vraagt Julia of ze stiekem de bibliotheek in zullen gaan. Daar ontdekken ze dat ze van dezelfde boeken houden: detectives en in het bijzonder de Trioreeks èn ze ontdekken dat in het schilderij met afbeelding uit die reeks een sleutel verborgen zit.

Griezelig geheim

Bij hun regelmatige bezoeken aan de bibliotheek (meestal netjes tijdens openingsuren) bemerken Julia en Manus dat er regelmatig eigendommen van bezoekers worden gestolen in de bibliotheek. Ook ontmoeten ze Maryam, de dochter van de directeur, die een griezelig geheim heeft. Geïnspireerd door de drie kinderen uit de Trioreeks die misdaden oplossen proberen Julia, Manus en Maryam de dief op te sporen en uit te vinden wat die sleutel in dat schilderij doet. Inmiddels beginnen de meisjes ook Manus een beetje als verdachte te beschouwen: hij heeft wel een heel opmerkelijke sleutelcollectie waarmee hij schijnbaar alle bibliotheekdeuren mee weet te openen.

Historische zolder

Het verhaal, dat naar het einde toe steeds spannender wordt, speelt zich grotendeels af in de bibliotheek: tussen de boeken, op een historische zolder, met geheime plekjes en doodlopende trappetjes. Hoewel het niet in de verhaal zelf wordt genoemd, vind je het wel terug in het nawoord: decor van Sleutels is de bibliotheek van Haarlem. Er zou zelfs een boekpresentatie met speurtocht gehouden worden, langs al die bijzondere plekken in het boek. Helaas kon dat i.v.m. corona niet doorgaan. Hopelijk in de toekomst: het boek wekt zeker de nieuwsgierigheid hiernaar op. En volgens mijn zou je met dit boek in die bibliotheek ook een geweldig leesproject/klassenbezoek kunnen doen. Al weet ik natuurlijk niet of zoiets logistiek mogelijk is, en voorlopig zitten we allemaal natuurlijk nog met coronamaatregelen.

Diversiteit

Waar er in werkelijkheid onder bibliotheekpersoneel nog weinig sprake is van diversiteit, is dat anders bij de vrouwelijke bibliotheekdirecteur in dit verhaal, en uiteraard haar dochter Maryam. En Julia woont bij haar twee moeders. Aangezien er nog niet zo veel sprake is van diversiteit in jeugdboeken, zal ik dit boek taggen (en dat moet ik dan vooral ook bij andere boeken doen) zodat het wat makkelijker terug te halen is. Hopelijk kan ik zo in de loop van de tijd een lijstje opbouwen.

Sleutels

Mooie vormgeving ook met de knalrode kaft met allerlei soorten sleutels en de drie kinderen die tussen de aanwijzingen rondrennen. Ieder hoofdstuk begint ook met een kleine illustratie van telkens weer een andere sleutel. Sleutels is een lekker spannend en toegankelijk verhaal voor kinderen vanaf ca. 9 jaar.